TAV Havalimanları’nda koronavirüs etkisi: Yolcu sayısı nisanda yüzde 99 düştü

Havacılık sektörünün birçok paydaşı gibi TAV Havalimanları da salgından kötü etkilendi. Nisan 2019’da 6,3 milyon kişiyi ağırlayan TAV’ın 14 havalimanı, Nisan 2020’de 33 bin 909 kişi tarafından kullanıldı

Fotoğraf: AA

TAV Havalimanları, Nisan 2020’ye ve son bir yıla ait yolcu rakamlarını açıkladı. Buna göre son bir yılda TAV’ın işlettiği 14 havalimanını  79,6 milyon yolcu kullandı. Bu sayı bir önceki yıl 87,2 milyondu. 

Koronavirüs salgını nedeniyle seyahatlerin durdurulması ise bu tabloyu kötü etkiledi. Nisan 2019’da 6,3 milyon kişiyi ağırlayan TAV’ın geçen ay yolcu sayısı 33 bin 909’a düştü. 

Nisan ayına dair istatistiklerdeki en çarpıcı sonuç, Milas-Bodrum Havalimanı’nın yolcu sayısının sıfır olması. Gazipaşa-Alanya Havalimanı ise sadece 171 dış hat yolcusunu ağırladı.

Türkiye’de az sayıda yapılan tüm uçuşlar 3 Nisan itibarı ile tamamen durdurulmuştu. Bu tarihten itibaren Türk Hava Yolları sadece tahliye uçuşları gerçekleştiriyor.

Almatı Havalimanı’nın işletmesi satın alındı 

TAV Havalimanları, Türkiye’de Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Gaziğaşa-Alanya, Milas-Bodrum ve Antalya; yurt dışında ise Gürcistan’da Tiflis ve Batum, Kuzey Makedonya’da Üsküp ve Ohrid, Tunus’ta Enfidha-Hammamet ve Monastır, Suudi Arabistan’da Medine, Hırvatistan’da Zagreb havalimanlarını işletiyor. 

Son olarak TAV Havalimanları’ndan bugün yapılan açıklamaya göre Kazakistan'ın ticari başkenti ve en yoğun trafiğe sahip havalimanı Almatı'yı satın almak üzere hisse alım sözleşmesini imzaladı.

TAV ve VPE Capital'in oluşturduğu konsorsiyum, Almatı Havalimanı'nı tüm işletmeleriyle birlikte 415 milyon dolar nakit para karşılığında satın almak üzere anlaştı. TAV’ın satın alma işlemini yapan konsorsiyumdaki payı yüzde 75'ten az olmayacak. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU