Sosyal medyadaki çocuk tacizcilerinin yeni hedefi Instagram: Taciz vakalarında yüzde 200 artış var

Çocuklara yönelik sosyal medyadaki cinsel tacizleri araştıran Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği (NSPCC), en tehlikeli platformun Instagram olduğunu ortaya koydu  

Çocuk tacizcileri, güvenini kazandığı çocuklarla cinsel içerikli mesajlaşıyor. Uygunsuz video ve fotoğraf paylaşımında bulunuluyor

İngiltere ve Galler’de polis verilerine dayandırılarak hazırlanan bir rapor, çocuk tacizcilerinin sosyal medyayı etkin kullanmasına yönelik tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi.

Instagram yüzde 32, Facebook yüzde 23, Snapchat yüzde 14

Son 6 ayda gerçekleşen bin 317 vakayı inceleyen NSPCC sosyal medyadaki çocuk tacizcilerinin yüzde 32’sinin Instagram’ı kullandığı sonucuna ulaştı.

Facebook’u kullananların oranı yüzde 23 olurken, onun ardından yüzde 14’le Snapchat geldi. 

NSPCC’nin açıkladığı rakamlara göre polis son 18 ayda 5 bini aşkın online taciz vakası tespit etti. Bilgi özgürlüğü yasaları çerçevesinde toplanan verilere göre, Instagram’ın çocuk tacizcileri tarafından kullanımı 2017’den 2018’in sonuna kadarki 18 aylık dönemde yüzde 200 arttı.

Sosyal medyadaki taciz mağduru yaşı 5'e indi

Her 10 mağdurdan 7’si, 12 ila 15 yaşlarında kız çocuğu. Her 5 mağdurdan biri 11 yaşında veya daha küçük. En küçük mağdur ise 5 yaşında.  
 


“Yazışmalarımız kısa sürede cinsel içerikli bir hal aldı”

Mağdurlardan birisi, 13 yaşındaki Kate (gerçek adı gizli). Kate, bir arkadaşı vasıtasıyla birisiyle tanışıyor. 24 yaşındaki bu kişi önce kendisinin 16 yaşında, daha sonra ise 18 yaşında olduğunu söylüyor. İkili o akşam birbirini Facebook ve Snapchat’ten ekliyor. 

Kate hemen yazışmalara başladıklarını ve kısa sürede sonra mesajların cinsel içerikli bir hal aldığını, birbirlerine fotoğraf ve video yolladıklarını söylüyor. Kate, okul çıkışı genç adamın kendisini arabayla okuldan aldığını, sessiz ormanlık bir alana götürdüğünü, burada birlikte olduklarını, sonrasında da genç adamın konuşmayı reddederek direkt arabayı sürdüğünü ve trafik ışıklarında kendisini indirdiğini söylüyor. Kate, bu trajik vakanın ilk cinsel deneyimi olduğunu da sözlerine ekliyor.

Ailenin pişmanlığı: Çocuğumuzu koruyamadık, hatalıyız

Çocuklarını koruyamadıklarını söyleyen Kate'’in annesi ise hatayı kendilerinde görüyor. 

“Yaşananlar sonrasında ebeveyn olarak kendimizi çok başarısız olmuş hissettik. Sosyal medya sitelerini biliyoruz, çocuklarımız çevrimiçiyken onların güvenliğini sağlamak için her şeyi yaptığımızı düşünüyorduk, ama yine de kızımızı koruyamadık.”

“Çocuk güvenliği konusu sosyal ağlara bırakılmamalı”

NSPCC İcra Kurulu Başkanı Peter Wanless ise sosyal medya ağlarının 10 yıldır kendisini denetleme ve düzenleme açısından başarısız olduğunu belirtiyor. Bu ağları suçlayan Wanless, “Ortaya çıkan kanıtlar, çocuk güvenliği konusunun sosyal ağlara bırakılmaması gerektiğini ortaya koyuyor” şeklinde konuşuyor. Peter Wanless, teknoloji şirketlerinin harekete geçmesi için bir sonraki trajik vakayı bekleyemeyeceklerini de sözlerine ekliyor.  
 


Sosyal medyada çocukları korumak için yeni yasa ihtiyacı

Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği, hükümetin sosyal medya sitelerinde çocuklara yönelik online zararlar konusunda yasal düzenleme yapması için baskıda bulunuyor.

Sosyal medya şirketleri gençleri korumak için ileri teknoloji kullanıp, polisle işbirliği yapsa da yeterli değil.

Dernek, sosyal medya şirketlerinin çocukları korumak için daha fazla çaba gösterip yeni hamlelerde bulunması, hükümetin ise yeni yasa çıkarması konusunda ısrarcı.

 

DAHA FAZLA HABER OKU