Hint çiftçiler haşhaş tarlalarına dadanan papağanlardan şikayetçi

Çiftçiler, kestane fişeği ve hoparlörlerle uyuşturucu bağımlısı papağanları korkutmaya çalışıyor ancak hiçbir şey bu kuşlara engel olamıyor

Tom Barnes – The Independent

Hindistan’da çiftçiler, haşhaş bağımlısı papağanların mahsullerine zarar verdiklerini söylüyor.

Uyuşturucuya bağımlı hale geldikleri görülen papağanlar her gün onlarca kez Madhya Pradesh’teki tarlalara akın ediyor.

Yağış miktarındaki düşüş halihazırda bölgedeki yasal haşhaş üreticilerinin verimini düşürmüşken, kuşların mahsulü tahrip etmesi durumu daha da kötüleştiriyor.

Madhya Pradesh’deki haşhaş üreticisi Nandkishore, yetkililerden konuyla ilgili yardım istediklerini ancak taleplerinin dikkate alınmadığını belirtti.

Hindistan haber kanalı NDTV’ye konuşan Nandkishore, bölgedeki üreticilerin kuşları uzaklaştırmak için kestane fişeği ve hoparlör kullanmak gibi geleneksel olmayan yöntemlere başvurduklarını ancak hiçbirinin işe yaramadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nandkishore sözlerine şöyle devam etti: 

“Bir haşhaş çiçeği yaklaşık 20 ila 25 gram haşhaş verir. Ama büyük bir papağan grubu günde yaklaşık 30-40 kez bu bitkilerle besleniyor. Bu da üretimi düşürüyor. Düzensiz yağmur yüzünden zaten zor durumdayız ve şimdi de bu. Kimse sorunlarımızı dinlemiyor. Zararımızı kim karşılayacak? Kuşları korkutmak için yüksek sesler çıkarmaya çalıştık, kestane fişeği bile kullandık. Ama hiçbiri işe yaramadı.”

Haşhaş Hindistan’nın bazı bölgelerinde özel lisanslar kapsamında tıbbi amaçlı kullanım için yasal olarak yetiştiriliyor.

CIA tarafından hazırlanan dünya ülkeleriyle ilgili referans kaynak kitabı World Factbook’a göre, hükümet denetimi altındaki bu endüstri Hindistan’ı dünyadaki en büyük yasal haşhaş üreticisi yapıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU