Suudi Arabistan kadın hakları aktivistlerini yargılamaya hazırlanıyor

Krallık Başsavcılığı’nın geçen yıl tutuklanan 5 erkek ve 4 kadın hakkında dava açacağı bildirildi

Suudi kadınlar, 23 Haziran 2018'te Riyad Park alışveriş merkezinde düzenlenen araba kullanmaya hazırlık etkinliğinde eğitici bir video izlerken / Fotoğraf: The Independent 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, aylardır tutuklu bulunan bir grup kadın hakları aktivistinin yargılanması yönünde adım atılacağını duyurdu.

Haberde, Suudi Arabistan Başsavcılığı’nın ülkenin çıkarlarına zarar vermek ve yurtdışındaki düşmanca unsurlara destek sunmak şüphesiyle tutuklanan 5 erkek ve 4 kadın hakkında dava açmasının beklendiği bildirildi.

Uluslararası insan hakları örgütleri, geçen yıl haziran ayında yaşanan gelişmenin ardından yaptıkları açıklamada, çoğunluğu kadın olmak üzere önde gelen en az 11 aktivistin tutuklandığını kaydetmişti.

Aktivistler, araba sürme hakkı ve Krallığın erkek egemen sisteminin sona ermesi yönünde daha önce yürüttükleri kampanyalarla tanınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tutuklu insan hakları savunucularından bazıları daha sonra serbest bırakılırken, içeride yaşananlara dair bilgi veren aktivistler, aylarca hücrelerde tutulan birçok kadının cinsel taciz ve işkenceye maruz kaldığını belirtti.

İddiaları değerlendiren Suudi bir yetkili ise kadın tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı suçlamaları için “Uydurma ve gerçekle hiçbir ilgisi yok” dedi.

Suudi Arabistan’da sayıları onlarla ifade edilen diğer aktivist, aydın ve din adamlarının birer birer tutuklanması, yolsuzluğa karşı yürüttüğü mücadeleyle birlikte gücünü pekiştiren Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a karşı muhalefetin kökünü kazıma girişimi olarak görülüyor.

Son gelişmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu’da bir barış planı sağlamak için görevlendirdiği damadı Jared Kushner’ın bölge liderleriyle yaptığı bir dizi temasın parçası olarak Prens Selman’la görüşmesinin hemen ardından yaşandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU