Yükselen okyanus sıcaklıkları dünya balık stoğunu şimdiden yüzde 5 azalttı

Stoklardaki düşüş önemli balıkçılık alanları olan Doğu Çin Denizi ve Kuzey Denizi’nde daha çok görülüyor

Küresel iklim değişikliği balıkçılığı da vuruyor.

Josh Gabbatiss - The Independent

Deniz sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte okyanustan çıkan balık sayısı yaklaşık yüzde 5 oranında azaldı.

Dünya genelinde toplanan verileri baz alan yeni bir analize göre, morina ve ringa balıklarının yanı sıra bazı kabuklu deniz ürünlerinin iklim değişikliğinden zarar gören canlılar arasında yer aldığı belirtiliyor.  

Okyanuslarda balık sayısında görülen azalışa, iklimden kaynaklanan kayıpların yüzde 35 gibi yüksek bir oranda yaşandığı Doğu Çin Denizi ve Kuzey Denizi gibi önemli balıkçılık bölgelerinde daha çok rastlanıyor.

Aşırı avlanma nedeniyle her geçen gün artan tahribat, geçimini balıkçılıktan sağlayan 56 milyon insanın yaşamını da tehdit ediyor.

Yükselen okyanus sıcaklıklarının deniz ekosistemlerini gelecekte tahrip etmesi beklenirken, yeni bulgular iklim değişikliğinin halihazırda acı bir gerçek olduğunu gösteriyor.

ABD’nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi ekoloji bölümünden Dr. Malin Pinsky şu açıklamada bulundu: 

“Dünya genelinde balıkçılığın okyanusların ısınmasına şimdiden etki ettiğini bulduğumuz için şaşkınız. Bu bulgular geleceğe yönelik varsayıma dayalı değişimler değildir.”

Bilim insanları bu iddialı analizi yapmak için, 1930'a kadar uzanan ve 124 deniz türünden 235 canlıyı içeren balık avlama verilerini maksimum sürdürülebilir avlanma açısından inceledi ve bu verileri okyanus sıcaklıklarındaki değişimlerle ilişkilendirdi.

Bu sayı bu süre zarfında gerçekleşen dünyanın dört bir yanındaki avlanmanın üçte birini temsil ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okyanusların ısınmasının yol açtığı tahribata rağmen, araştırma ekibi iklim değişikliğinin bazı olumlu etkilerine de dikkati çekti.

Örneğin, Atlantik ortasındaki kara levrek popülasyonları, diğer balıkların birçoğunun aşağıya doğru bir spirale girmesine rağmen artış gösteriyor. Ancak, araştırmacılar bu olumlu eğilimlerin sonsuza dek sürmeyeceğini söylüyor.

Araştırma raporunun yazarlarından Rutgers Üniversitesi'nden Dr. Olaf Jensen şöyle diyor: 

“Balık popülasyonları yalnızca çok fazla ısınmayı tolere edebilir. Şimdiye kadar sıcaklık artışından yararlanan türlerin çoğu, sıcaklıkların yükselmeye devam etmesiyle azalmaya başlayabilir.”

Dünya hükümetleri küresel sera gazı salınımının azaltılması için ciddi önlemler almazsa, okyanus sıcaklıklarının yüzyılın sonuna kadar 3.2C'ye kadar yükselmesi bekleniyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmayı yürüten Dr. Chris Free, “Balıkçılık yöneticilerinin aşırı avlanmayı ortadan kaldırmasını, balıkçılığı yeniden inşa etmesini ve balıkçılık yönetimi kararlarında iklim değişikliğini hesaba katmasını öneriyoruz” dedi.

Araştırmanın sonuçları Science isimli hakemli bilim dergisinde yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU