Putin devreye girdi “balina hapishanesindeki” balinalar serbest kalacak

Leonardo DiCaprio ve Pamela Anderson gibi ünlüler tesisin kapatılması için başlatılan küresel çaplı kampanyaya destek vermişti

Doğada günde 160 km yüzen balinalar Rusya’nın uzak doğusundaki ‘balina hapishanesi’nde 10 metre genişliğindeki konteynırlarda tutuluyor. Fotoğraf: The Independent

Tim Wyatt - The Independent

Rusya’da yetkililer çevre aktivistlerinin “balina hapishanesi” olarak adlandırdığı bölgedeki balinaların serbest bırakılmasını istedi. Aktivistler daha önce balıkların tutulduğu tesisten sorumlu birkaç şirket hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. 

Çevreciler, Rusya’nın uzak doğusundaki Pasifik liman kenti Nakhodka’da daracık havuzlarda tutulan yaklaşık 100 balinanın serbest bırakılması için aylardır çalışıyordu.

Tesisi kontrol ettiği düşünülen firmalar daha önce balinaları yasadışı rehin almaktan ve yurtdışındaki eğlence parklarına satmaktan ceza almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) hayvanların yetersiz koşullarda tutulmasına dair suç duyurusunu kamuoyuna duyurması Vladimir Putin’in konuyla yakinen ilgilendiğini gösteriyor. 

Cumhurbaşkanı Putin’in sözcüsü, geçen hafta Putin’in olayla ilgilendiğini ve balinaların serbest bırakılmasını istediğini açıkladı.

Katil balinalar ve diğer büyük deniz memelileri, karaborsada tanesi yaklaşık 1 milyon dolar (yaklaşık 5 milyon TL) gibi büyük meblağlara satılıyor. 

Kremlin, acımasız koşullarda tutulan 11 katil balina ve 87 beyaz balinanın akvaryumlara veya Çinli alıcılara satılmasının planlandığını belirtti.

Rusya Çevre Bakanı Dmitry Kobylkin, hükümetin balinaların serbest kalması için çok çaba harcadıklarının altını çizdi, ve şunları ekledi: 

“Yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz. Hiç kimse orkaların serbest bırakılmasına itiraz etmiyor, ama önemli olan onların uygun şekilde serbest kalmasını sağlamak.”

Greenpeace gibi çevreci kuruluşlar ve Leonardo DiCaprio, Pamela Anderson gibi ünlüler tesisin kapatılması için başlatılan küresel çaplı kampanyaya destek vermişti. 

Vahşi doğada katil balinalar günde ortalama 160 km yol yapabiliyor ancak balinaların tutulduğu Rusya’nın uzak doğusundaki konteynerler 10 metre genişliğinde. 

Greenpeace daha önce balinaları tesislerde alıkoymanın bir tür “işkence” olduğunu belirtmişti.

Rus kanunları balinaların esir alınmasına yalnızca bilimsel amaçlarla izin veriyor. 

Tesisin temsilcisi ise geçen yıl Rus devlet televizyonuna verdiği bir röportajda, hayvanlara kötü muameleyi reddetmişti. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/news/world/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU