Suriyeli muhalif sanatçı, 'oruç vakti sigara içme' tartışmasında öldürüldü

Uzun yıllar ressamlık yapan Adnan Kadreş'in tabloları, Suriye'de patlak veren protestolarda kullanılmıştı

Fotoğraf: Reuters

Muhaliflerin kontrol ettiği Suriye'nin İdlib kentinde iki kişi, iftardan önce sigara içtikleri gerekçesiyle çıkan çatışmada öldürüldü.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre çatışmada hayatını kaybedenlerden biri de Suriye muhalefetinin önemli isimlerinden ressam Adnan Kadreş.

adnan1.jpeg

Fotoğraf: EnabBaladi

 

Olayın yaşandığı sırada sokakta olan görgü tanıkları, sigara içenen Kadreş değil yanındaki olduğunu söyledi.

Bölgede yayın yapan Step News Agency'nin haberinde, kavganın bir gencin sokakta aleni bir şekilde sigara içmesi nedeniyle çıktığı belirtildi. 

adnan-2.jpg
Fotoğraf: EnabBaladi

 

Gazeteci Hazem Dakel, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, "Eserleriyle Suriye rejimine karşı çıkan İdlibli sanatçı Adnan Kadreş'i kaybettik. Adnan Kadreş, Naura bölgesinde dolaşırken iftardan önce aleni bir şekilde sigara içildiği gerekçesiyle çıkan silahlı ve bombalı çatışmada öldürüldü" ifadelerini kullandı.

199 yılında resmi enstitüsünden mezun olan Kadeş, uzun yıllar İdlib'deki ortaokul ve liselerde eğitim verdi.7 yıl boyunca görsel sanatlar merkezinde görev aldı.

Suriye'de 2011 yılında patlak veren gösteriler sırasında arkadaşlarıyla birlikte protest tablolar yaptı ve duvarlara resimler çizdi. 

Kadreş'in eserleri, bir süre sonra protestocular tarafından gösterilerde Esad rejimine karşı kullanıldı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU