Trump ile Kim zirvesinde neden anlaşma olmadı?

Kuzey Kore Trump'ın "Yaptırımların tamamen kaldırılmasını istediler" sözünü yalanladı, "Belki bir daha hiç gerçekleşmeyecek bir fırsatı kaçırdılar" dedi

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim 8 ay aradan sonra ikinci kez bir araya gelmişti - Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasındaki ikinci zirveden anlaşma çıkmadı.

Trump, anlaşma olmamasına gerekçe olarak Kuzey Kore’nin yaptırımların tamamen kaldırılması talebini gösterdi.

Kuzey Kore Trump’ı yalanladı

Kuzey Kore ise Trump’ın bu açıklamasını yalanladı. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho “Kuzey Kore, yaptırımların sadece bir kısmının kalkmasını istedi" dedi.

Ri Yong Ho, Trump ile Kim arasındaki zirvede Kuzey Kore'nin ana nükleer kompleksini kapatması karşılığında, yaptırımların sadece bir kısmının kalkmasını talep ettiğini belirtti.

Kuzey Kore'nin nükleer ve kıtalararası balistik füze testlerini kalıcı bir şekilde durdurma sözü vermeye de hazır olduğunu ifade eden Ri, “Washington belki bir daha hiç gerçekleşmeyecek önemli bir fırsatı kaçırdı” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo: Görüşmeler devam edecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ikinci zirveden anlaşma çıkmamasına rağmen Kuzey Kore ile görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Pompeo yeni görüşmelerin henüz planlanmamasına rağmen ekibinin hemen işe koyulacağını ifade etti.
 


İkinci zirvede anlaşma sağlanamadı 

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık" demişti.

Hanoi'de çarşamba başlayan zirvenin "gerçekten verimli geçtiğini" söyleyen Trump, "Herhangi bir şey imzalamanın iyi bir fikir olmayacağında karar kıldık" ifadesini kullanmış ve Kuzey Kore lideri Kim ile "çok güçlü bir ilişki" kurulduğunu ancak anlaşmaya varılamadığını belirtmişti. 

ABD Başkanı Trump, Vietnam'daki ikinci zirveden sonra üçüncü kez bir araya gelip gelmeyecekleri konusunda, Kuzey Kore lideri Kim ile "yeni bir zirve için sözleşmediklerini" bildirmişti. 

Trump, Kim ile bir kez daha bir araya gelebileceklerini belirterek, "Bu, yakında olmayabilir ama çok uzun zaman da almayabilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.
 

DAHA FAZLA HABER OKU