Brezilyalı yerli liderlerinden DSÖ'ye mektup: Acil durum fonu oluşturun

Brezilya'da yerli gruplar arasındaki Kovid-19 ölümü sayısı 18'e yükseldi. Yerli liderleri bölgedeki sağlık uzmanlarına koruyucu ekipman gönderilmesini istedi

Brezilya'da resmi rakamlara göre 108 binden fazla Kovid-19 vakası bildirildi (AFP)

Brezilya'da yerli toplulukların liderleri, koronavirüs pandemisi karşısında topluluklarını korumaya yardım amacıyla Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) bir acil durum fonu oluşturmasını istedi.

Ülkenin Amazon bölgesindeki yaklaşık 850 bin nüfuslu yerli halkın çoğunun sağlık hizmetlerine erişimi çok sınırlı.

Yerli liderleri aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ulusal koronavirüsle mücadele planına yerli grupları dahil etmediğini belirtiyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a mektup yazan yerli liderleri, topluluklarının yaşadıkları alanlar ve köylerdeki sağlık görevlilerine koruyucu ekipman sağlanmasını istedi.

Talebin öncülüğünü yapan yerli lideri ve Brezilya Kongresi'ne seçilen ilk yerli kadın olan Joenia Wapichana "Bu acil bir durum. Yerli halklar savunmasız ve herhangi bir korumaları yok" dedi.

Brezilya hükümetinin yerli topluluklar arasında 6 Kovid-19 ölümü yaşandığını açıklamasına rağmen yerlilerin çatı örgütü APIB bu sayının 18'e yükseldiğini açıkladı.

Örgüt ölü sayısının az gösterilmesi nedeninin yerli sağlık hizmeti Sesai'nin sadece geleneksel köylerdeki ölümleri kaydetmesi, şehirlere taşınan yerliler arasındaki ölümleri kaydetmemesi olarak açıkladı.

APIB pazar itibarıyla Amazon'daki yerli gruplar arasındaki Kovid-19 vakası sayısının da 107'ye ulaştığını ve vakalarının çoğunun Kolombiya ve Peru sınırı yakınında görüldüğünü belirtti.

Bolsonaro'nun yeni sağlık bakanı Nelson Teich daha önce ülkedeki yerli grupları korumanın öncelikleri olduğunu açıklamıştı.

Sanatçılar Bolsonaro'ya açık mektup göndermişti

Hükümetin yerlilerle ilgili ajansı FUNAI de pandemi sırasında izole yaşayan kabilelere Hıristiyanlığı yaymaya giden misyonerlerin faalyetlerini durdurmuştu.

Yerli liderlerinin DSÖ'ye yaptığı çağrı dünya genelindeki çok sayıda sanatçının Bolsonaro'ya yerli toplulukları koruması yönünde açık mektup göndermesinin ardından geldi.

Fotoğrafçı Sebastiao Salgado'nun öncüsü olduğu çağrının imzacıları asında Ai Weiwei, David Hockney, Sting, Paul McCartney, Sylvester Stallone, Bradd Pitt, Madonna ve Oprah Winfrey gibi isimler vardı.

"Kovid-19 salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte Brezilya'nın yerli halklarının hayattı ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldı" denilen mektupta bu tehdidin yerlilerin koruma altındaki topraklarında faaliyetlerini artıran yasadışı madenciler, keresteciler ve sığır çobanlarıyla daha da yükseldiği vurgulanmıştı.

Mektupta bu yasadışı faaliyetlerin son haftalardaki artışının, Brezilyalı yetkililerin pandemi nedeniyle bu toprakların korunmasını durdurmak zorunda kalması olduğu vurgulanmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU