ABD'de tecrit karşıtı protestoda Nazi sloganının yer aldığı pankart taşındı

'Arbeit macht frei, JB' (Çalışmak özgürleştirir, J.B.) yazılı pankart öyle görünüyor ki Yahudi Vali J.B. Pritzker'ı hedef alıyordu

Illinois'deki tecrit karşıtı protestoculardan biri cuma günü Nazi sloganı taşıyordu (Twitter / Dennis_Kosuth)

Illinois'de tecrit karşıtı bir protestocu, Auschwitz toplama kampının kapılarında yazan bir Nazi sloganının yazılı olduğu pankartı taşıdığı için geniş çevrelerce kınandı.

Kimliği belirlenemeyen kadın, cuma günü Chicago'da düzenlenen "Illinois'i Yeniden Aç" protestosuna katılan protestoculardan biriydi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


'Arbeit macht frei, JB' yazılı pankart öyle görünüyor ki Yahudi Vali J.B. Pritzker'ı hedef alıyordu.

Almanca "Çalışmak sizi özgür kılar" anlamına gelen cümle, Holokost sırasında 1 milyondan fazla kişinin Nazilerin elinde öldüğü Polonya'daki Auschwitz toplama kampının kapılarının üzerinde asılıydı.

Pankartı kınayan geniş çevreler arasında Auschwitz Anıtı (Auschwitz Memorial) temsilcileri de vardı ve şu tweet'i paylaştılar: "'Arbeit macht frei', SS'in #Auschwitz mahkumlarına sattığı sahte, alaycı bir hayaldi. Bu sözler insan düşmanlığının ikonlarından biri oldu. Bu simgenin yine nefreti yaymak için araçlaştırıldığını ve kullanıldığını görmek acı verici. Bu, ahlaki ve entelektüel yozlaşmanın bir belirtisi."
 


Pankartın fotoğrafını, cuma öğleden sonra pandemiyle mücadelenin ön cephesindeki diğer sağlık çalışanlarıyla beraber karşı protestocular arasında yer alan hemşire Dennis Kosuth çekti.

Bu hafta koronavirüsten bir arkadaşını ve meslektaşını kaybeden Kosuth, The Independent'a yaptığı açıklamada pankarttan tiksintiğini söyledi.

Kosuth şöyle dedi: "Almanca bilmiyorum ama bu cümlenin ne anlama geldiğini biliyordum. O kadına Nazi olup olmadığını sordum. Nazi olduğunu reddetti ve bana, sanki meşru bir argümanmış gibi Yahudi arkadaşlarının olduğunu söyledi."

Kosuth, tecrit karşıtı protestocuların kendisiyle ve diğer hemşirelerle karşı karşıya kaldıklarını, onları rol yapmakla suçladıklarını ve Kovid-19 ölüm sayılarının yanlış olduğunu iddia ettiklerini söyledi.

Kosuth "Bu fotoğrafın yayınlanmasına sevindim çünkü tarihi asla unutmamalıyız. İnsanların acı çektiğini, işlerini ve sağlık sigortalarını kaybettiğini, faturalarını ödemek ve yiyecek almakta zorlanmasını anlıyorum. Hâlâ çalışmakta olduğum için şanslıyım ve şu anda çalışamayanlara bundan sonra daha fazla yardım edilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye ekledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU