Savcılık: 25 kişinin hayatını kaybettiği Çorlu tren kazasında bürokratların sorumluluğu yok

Kazada fatura 4 yol ve hat bakım müdürüne kesildi, isim de ağır ceza mahkemesinde yargılanacak

Çorlu tren kazasına ilişkin soruşturma 8 ayın sonunda tamamlandı. 

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında "taksirle birden fazla ölüme ve yaralanmaya neden olmak"tan soruşturma yürütülen makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ile tren şefi Hüseyin Kahraman hakkında takipsizlik kararı verdi.

Başsavcılık şikayet edilen siyasetçiler, bürokratlar ve TCDD’nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında da delil yetersizliği nedeniyle kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yani bu isimler hakkında iddianame düzenlenmeyecek ve dava açılmayacak. 

Bilirkişi 4 TCDD görevlisini "asli kusurlu" buldu

Takipsizlik kararında, 8 Ekim 2018 tarihli bilirkişi raporuna da yer verildi. Treni kullanan iki makinist ile tren şefinin alkolsüz oldukları, trenin izin verilen hız limitine (110 km/saat) uyulduğu kaydedilen raporda şöyle denildi:

"...bu bağlamda makinistler tarafından hız ihlalinin olmadığı, aynı gün içinde kazanın meydana geldiği hat üzerinden, daha öncesinde birden fazla trenin geçiş yapmış olduğu ve hat ile ilgili herhangi bir olumsuz görüş belirtilmediği, lokomotif kabin  içerisinde kamera görüntülerinden hat geometrisinin düşey yöndeki bozulmasının lokomotifin geçmesiyle oluştuğu kanaatini güçlendirdiği, makinistin bu esnada koltuktan yükseldiği ve tekrar koltuğuna oturduğu, aynı anda yan kamera görüntüsünde arka vagon tekerinin raydan çıktığı ve devrildiği, makinistin hatta bir anormallik mesafesinin önüne geçildiği ve meydana gelebilecek kayıpların artmasına engel olarak kazanın şiddetini azalttığı sonucuna ulaşıldığı ve bu nedenle makinistlerin olayda kusurlu bulunmadıkları..."

Bilirkişi 4 yol ve hat bakım müdürünü kusurlu buldu

Bilirkişi raporunda, TCDD Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, onarım şefi Özkan Polat, TCDD köprüler şefi Çetin Yıldırım, TCDD onarım memuru Celalettin Çabuk’un "asli kusurlu" olduğu tespit edildi.

Takipsizlik kararının gerekçesinde tazminat sorumluluğu ile ceza hukukunda aranan sorumluluğun ve kriterlerin farklı nitelik ve kapsamda olduğu vurgulandı.

Ceza kovuşturmasında, meydana gelen somut olaydan hareket edilerek, olayın meydana gelmesinde doğrudan sorumlulukları bulunan kişilerin şüpheli ya da sanık olabilecekleri vurgulanan kararda bilirkişi raporunun tespitleri esas alındı.

4 TCDD çalışanı ağır cezalık

Mağdurlardan İlhan Göcen'in kaza esnasında kaybolan iPhone 6S cep telefonuyla ilgili şüpheli tespiti yapılamadığı da vurgulandı.

Takipsizlik kararının son bölümünde, şüpheliler Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk hakkında TCK 85/2 maddesi uyarınca Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi’nde iddianame düzenleneceği bildirildi. 

İlgili kanun “Taksirle adam öldürme” suçunu düzenliyor ve birden fazla ölüm meydana gelmesi halinde fail 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor.


 

25 kişi öldü, 340 kişi yaralandı 

8 Temmuz 2018 günü, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, TCDD'ye ait yolcu treni yağmur nedeniyle altındaki toprak boşalan menfezden geçerken raydan çıktı. Devrilen vagonlarda 25 kişi hayatını kaybetti, 340 yolcu yaralandı.

Kaza sonrası gözaltına alınan makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Kazadan 3 ay sonra düzenlenen bilirkişi raporunda TCDD Bakım Müdürü Turgut Kurt, yol-bakım onarım şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve onarım memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım  için asli kusurlu tespiti yapıldı.

Bilirkişi raporundaki tespitler üzerine gözaltına alınan 4 isim, sorgularının ardından, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Makinistler: Tren raydan zıplayıp, tekrar raya oturdu

Şüpheli makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ile tren şefi Hüseyin Kahraman kazaya neden oldukları suçlamasını reddetti.

Olay günü saat 17.00 sıralarında, menfez üzerinden geçerken lokomotifin aniden kontrolsüzce bulunduğu raydan yukarıya doğru zıpladığını ve tekrar raya oturduğunu belirten şüpheliler, hemen frene ve acil durdurma butonuna bastıklarını anlattı.

İki makinist ve tren şefi, olay yeriyle ilgili kendilerine daha önceden bir kısıtlama bilgisi ya da olağan dışı bilgi olmadığını, menfez ile ray arasındaki toprak boşalmasını önceden bilebilmelerinin de mümkün olmadığını öne sürdü.

Şüpheliler kazayı derhal kumanda merkezi ile ilgili kurum ve kuruluşlara haber verdiklerini, yolculuk öncesi ve esnasında uygulanması gereken prosedürleri uyguladıklarını belirterek, suçlamayı reddetti.

 

DAHA FAZLA HABER OKU