Suriyeli muhalif gruplar geçit gelirleri konusunda ihtilafa düştü

Çatışmalar, İdlib kırsalında Suriye Milli Ordusu destekçilerinin, Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) rejimle ticari bir geçit açmasına karşı çıkması sonucu olaylar yaşanan bir dönemde gerçekleşti

Fotoğraf: AFP

Suriye’de, Türkiye ve kendisine yakın muhalif grupların kontrolü altındaki Fırat Kalkanı bölgesinde, askeri polis 9. Tümen, 3 gün süren çatışmaların ardından Ahrar eş-Şarkiyye ve Ceyşu’l eş-Şarkiyye gruplarını Cerablus şehrinden çıkarmayı başardı.

Söz konusu gruplar arasında, Cerablus sınır kapısı ve Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki alanların yakınlarında bulunan Avn Dadat geçişini kontrol etmek amacıyla 3 gündür çatışma yaşanıyordu.

Yerel kaynaklara göre geçtiğimiz Cuma gecesinden bu yana meydana gelen çatışmaların ana nedeni, Ahrar eş-Şarkiyye ve Ceyşu’l eş-Şarkiyye gruplarının bağlı oldukları Suriye Milli Ordusu’nun emirlerine karşı çıkmaları, ayrıca sınır ve ticari geçiş gelirlerinin dağılımı konusunda yaptıkları itirazlar oldu.

Bu çatışmalar, İdlib kırsalında Suriye Milli Ordusu destekçilerinin, Heyetu Tahriru’ş Şam’ın (HTŞ) rejimle ticari bir geçit açmasına karşı çıkması sonucu olaylar yaşanan bir dönemde gerçekleşti.

Öte yandan, Türk ordusuna yakın Suriyeli Türkmen muhalif gruplar, Halep kırsalındaki Azez şehrinin güvenlik sebebiyle Ramazan Bayramı’na kadar kapatıldığını açıkladı.

MSB: 12 YPG’li etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Barış Pınarı bölgesinde YPG'li unsurun terörist etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Barış Pınarı bölgesinde Tel-Abyad yerleşim yerinin güneybatısındaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarına, üzerinde doçka yüklü araçlarla taciz ateşi açıldı. Bu faaliyetle koordineli olarak başka bir istikametten de sızma girişiminde bulunuldu. Bölgedeki ateş destek vasıtaları ve hafif silahlarla teröristler ve muhtemel kaçış istikametleri meşru müdafaa kapsamında ateş altına alındı. İsabetli atışlar sonucunda 12 teröristin etkisiz hale getirildiği belirlendi. TSK birliklerinde ve dost unsurlarda zayiat meydana gelmedi."

MSB ayrıca, Suriye'nin kuzeyinden kaçan 3 YPG’li unsurun Mardin Kızıltepe’deki hudut karakoluna teslim olduğunu açıkladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU