Dünyanın en zengin dördüncü insanı Warren Buffett, elindeki tüm havayolu şirketi hisselerini sattı

Dünyanın en zengin dördüncü kişisi Warren Buffett’ın sahibi olduğu çokuluslu holding Berkshire Hathaway, elinde tuttuğu dört büyük Amerikan havayolunun hisselerinin tamamını sattı

"Milyarderlik" sıfatını 56 yaşında alan Warren Buffett, 1970'ten bu yana Berkshire Hathaway'in yönetiminde/ Fotoğraf: Reuters

Bir gömlek fabrikasıyken Warren Buffett’ın satın almasından sonra Apple’dan Duracell’e, Coca-Cola’dan American Express’e kadar yirmiye yakın şirkette hissesi bulunan bir yatırım şirketine dönüşen  Berkshire Hathaway,  tarihinin en kritik hamlelerinden birini yaptı. 

Cumartesi günü şirketin hissedarlarıyla gerçekleşen toplantıda konuşan  Berkshire Hathaway Yönetim Kurulu Başkanı Warren Buffett, Delta Havayolları, Southwest Havayolları, American Havayolu Grubu ve United Airlines’ın tüm hisselerini sattıklarını duyurdu. Bu dört şirketin hisse değeri,  Berkshire Hathaway’in nisan ayı itibariyle varlıklarının 6,5 milyar dolarını oluşturuyordu. 

Dünyanın en zengin dördüncü kişisi Buffett, koronavirüs salgınının başlamasından itibaren birer birer uçaklarını parka geçen havacılık sektörü için “Dünya, havayolları için değişti. Nasıl değiştiğini bilmiyorum ama umarım ileride kendini makul şekilde düzeltebilir” ifadelerini kullandı. 

“Bir hisse sattığımızda genellikle tamamını satarız” diyen Buffett, “Yatırım yaptığımız işi seviyorsak alabildiğimiz kadar alıyoruz ancak fikrimizi değişirse eksik hamleler yapmıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Havayolu şirketlerine ve bu şirketlerde çalışanlara hayranlık duyduğunu söyleyen Buffett, “Bazen koronavirüs gibi gerçekleşmesi çok düşük ihtimal olan müsibetler olabiliyor. Bunlar olduğunda da yatırımlarda hızlı bir değişim gerekebiliyor” diye konuştu. 

Aralık ayı itibariyle Berkshire Hathaway’in elinde Amerikan Havayolları’nın yüzde 10, Delta’nın yüzde 9,2, Southwest Havayolları’nın yüzde 10,1 ve United Airlines’ın yüzde 7,6 hissesi bulunuyordu. 

2020’de bu şirketlerin hisseleri sırasıyla yüzde 62,9, yüzde 58.7, yüzde 45,8 ve yüzde 69,7 değer kaybetti. 

Uzun süre havacılık hisselerinden uzak durup 2017’de dört havayolu şirketinde de hisse alan, hatta 2020’nin mart ayında havacılık hisselerinin düşüşünü “fırsat” olarak görüp Delta Havayolları’ndaki payını artıran Buffett, havacılık hisselerine değerleme yaparken “anlaşılabilir bir hata” yaptığını itiraf etti: 

Havacılık hisselerinden sayın aldığımızda geri dönüşü yüksek oranda oluyordu ancak görülüyor ki bu sektör hakkında yanıldım. Elbette ki hata, dört havayolu şirketinin CEO’larında değil. İçinde bulunduğumuz durum nedeniyle yolcuların 3-4 yıl sonra bile geçen yıl olduğu gibi seyahat edip etmeyeceğini bilmiyorum. 

2020'de 50 milyar dolar kayıpla bir rekora imza atan Berkshire Hathaway, ilk çeyrek bilançosunu da açıkladı. 

Buna göre tahvil ve hisse senetlerinden kaçıp dolar gibi nakit paraya yönelen her yatırımcı gibi Omaha merkezli şirket, geçen yıl sonunda 127 milyar dolar olan nakit stoğunu 137 milyar dolara çıkardı. 


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU