Solunum cihazı, kolonya ve dezenfektan ihracında ön izin ve kayıt şartı kaldırıldı

Solunum cihazları ve bunların sarf malzemeleri, ihracı ön izne bağlı mallar listesinden çıkartıldı. Etil alkol, kolonya, dezenfektan ve hidrojen peroksit ihracatında kayıt ve ön izin uygulamasına son verildi

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Türkiye’nin ihtiyacını karşılamak için yurt dışına satışı için izin şartı getirilen solunum cihazları ve sarf malzemeleri ihracı ön izne bağlı mallar listesinden çıkartıldı

Ticaret Bakanlığı’nın İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında piyasaya arz edilen ventilatör, ecmo, oksijen konsantörü, ventilatör sarfları, hasta devreleri, kanül, entübasyon tüpleri ve yoğun bakım monitörleri ihracatında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan ön izin alınması uygulamasına son verildi. 

 

thumbs_b_c_c866867b6ed531daf8db6badb96476b9.jpg
Fotoğraf: AA

 

Kolonyo ve dezenfektan için kayıt şartı aranmayacak

Bakanlığın İhracı Kayda Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, etil alkol, kolonya, dezenfektan ve hidrojen peroksit, kayıt ve izin olmaksızın ihraç edilebilecek.

Kısıtlama yaklaşık bir ay sürdü

19 Mart’ta Kovid-19 salgınında iç talebi karşılamak için, etil alkol, kolonya, dezenfektan ve hidrojen peroksitin ihracatı kayıt altına alınmış ve kayıt verilebilmesi için Ticaret Bakanlığının onayının alınması zorunlu kılınmıştı. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı halk sağlığının korunmasında ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde önemli ihtiyaç kalemleri olan solunum cihazları ve sarf malzemelerinin ihracatı 26 Mart’ta ön iznine bağlanmıştı.

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU