Birleşmiş Milletler: İsrail'in 189 Filistinliyi öldürmesi savaş suçu sayılabilir. İsrail: Tuhaf bir tiyatro oynanıyor

BM İnsan Hakları Konseyi’nde yapılan soruşturmada, 30 Mart’tan itibaren Gazze’de yapılan Büyük Geri Dönüş gösterilerinde 189 Filistinliyi öldüren İsrail'in savaş suçu işlemiş olabileceği ifade edilirken, İsrail Dışişleri Bakanlığı iddiaları reddetti

Gazze sınırında gerçekleştirilen protestolarda İsrail askerleri göstericilere gerçek mermilerle ateş açmış,  olaylarda 189 Filistinli hayatını kaybederken, 6 bin 100'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, geçtiğimiz yıl Gazze'de 30 Mart'ta başlayıp sene sonuna kadar aralıklarla devam eden protestolarda 189 Filistinlinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmanın sonuçlarını paylaştı.

Filistinli göstericilerin düşmancıl bir tavır sergilemediğini belirten yetkililer, bu kişilerin birini öldürme ya da yaralama tehdidi oluşturmamasına rağmen İsrail güvenlik güçlerince orantısız şiddete maruz kaldığını açıkladı.

Komisyona başkanlık eden Arjantinli hukuk uzmanı Santiago Canton, İsrail'in Filistinli göstericileri öldürdüğünü ya da yaraladığını, bu durumun savaş suçu ve insanlığa karşı suç sayılabileceğini belirtti. 

 


BM yetkilileri, soruşturma süresince yaralıların yanı sıra yaralananlar ve öldürülenlerin yakınları ve diğer kaynaklarla 325 görüşme gerçekleştirdiklerini, 8 binin üzerinde belgeyi araştırdıklarını açıkladı.

Bu görüşmeler ve belgeler ışığında komisyon, İsrail güvenlik güçlerinin çocuk, sağlık görevlisi, gazeteci ve engelli olduğunu farkettiği halde öldürdüğüne ilişkin sağlam dayanaklara ulaştığını duyurdu.

BM raporunda "İsrail güvenlik güçleri, tehdit oluşturmayan ya da çatışmalara katılmayan barışçıl Filistinli göstericileri vurarak öldürdü ve sakat bıraktı" ifadeleri yer aldı.

Keskin nişancı ve komutanların da aralarında bulunduğu kişileri olaylardan sorumlu tutan yetkililer, bu kişilerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) bildirileceğini kaydetti.

İsrail'den BM'nin raporuna ret

İsrail ise BM'nin açıklamalarını reddederek kuruluşu "taraflı davranmakla" suçladı ve yaşananları tuhaf bir tiyatro olarak yorumladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, BM'nin raporuna tepki gösterilerek, "İnsan Hakları Konseyi'nin saçma tiyatrosu, İsrail devletine karşı bir başka düşmanca, sahte ve taraflı rapor hazırladı" denildi. 

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz raporun "yanlış bilgilere" dayandırıldığını öne sürdü. Katz "Asıl amaç Doğu'nun tek demokrasisinin (İsrail) itibarsızlaştırılarak onun teröre karşı olan mücadelesine zarar vermek" iddiasında bulundu. 

 

 

Bakan Katz saldırılara karşı İsrail'in kendi güvenliğini, vatandaşlarını ve sınırlarını koruma hakkınının reddedilemez olduğunu söyledi.

İsrail Gazze Şeridi sınırında yaşanan şiddet olayları nedeniyle Hamas'ı suçlarken, kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu Gazze halkının Hamas tarafından sınıra gönderildiğini ve asıl hedefin İsrail'in yok edilmesi olduğunu öne sürüyor.

 

 

 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU