Birleşik Krallık'ın eski baş bilim danışmanı: Johnson hala gizlice "sürü bağışıklığı" yaratmanın peşinde

David King, tecridi hafifletmeye yönelik kriterlerin "yumuşatıldığını" söyleyerek Britanya kabinesinin hala çoğu kişinin koronavirüse yakalanmasını ve antikor geliştirmesini beklediğine işaret etti

"Sürü bağışıklığı" stratejisi daha önce pek çok uzman tarafından eleştirilmiş ve bunun yerine sıkı tedbirler alınması önerilmişti (Reuters)

Birleşik Krallık'ın (BK) eski baş bilim danışmanı, resmi olarak reddedilse de Başbakan Boris Johnson'ın Kovid-19 pandemisinin üstesinden gelmek için hala gizlice "sürü bağışıklığı" yaratmaya çalıştığını öne sürdü.

David King, BK Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) "aşırı yoğun" olmaması şartıyla tecridin hafifletileceği yönündeki imaların, hükümetin hala çoğu kişinin koronavirüse yakalanmasını ve antikor geliştirmesini beklediğini gösterdiğini söyledi.

Danışmanlar, mart başında sürü bağışıklığı teorisini görüşmüştü ancak bakanların ölüm sayısının 250 bin gibi korkunç bir seviyeye ulaşabileceği konusunda uyarılmasının ardından bu teori terk edilmiş gibi görünüyordu.

Fakat 2000 ve 2008 yılları arasında bilimsel danışman olan Sir David, bakanların kısıtlamaları rahatlatmaya başlamak amacıyla hazırlanan kriterlerini "yumuşattığının" göründüğünü söyledi ve şunları ekledi:

Belki de sürü bağışıklığını tercih ediyoruz? Başka bir deyişle, belki de plan virüsün yayılmasına izin vermektir? Böylece nüfusumuzun büyük bir kısmı antikorlara sahip olur ve o aşamada hepimiz virüse karşı dirençli olacağımızdan, tecridi kaldırabiliriz.

Sir David ayrıca, hükümetin Güney Kore'den Almanya ve Yunanistan'a başarı elde ettiği görülen sıkı önlemleri başlangıçta almamasını sert bir şekilde eleştirdi.

BBC News'a konuşan King, "Bu ayrıca üzücü çünkü daha ülkemizde ölüm oranı yüksek şiddetli bir pandemi haline gelmeden mücadele kapasitemizi yükseltmek için bizi çok önceden uyarabilecek önde gelen bilim insanlarına ve tıp uzmanlarına sahibiz" dedi.

Bir noktada 20 bin (ölümün) iyi bir sayı olacağını işittik, şimdi neyin iyi bir sayı kabul edildiğini bilmek ilginç olurdu.

Sir David'in ardından gelen Patrick Vallance, koronavirüsün "her yıl tekrarlanan mevsimsel bir hastalık" haline geleceği konusunda uyarı yaparken mart ortasında "sürü bağışıklığı" ifadesini kamuya açık biçimde kullanmıştı.

Toplumlar virüse karşı bağışıklık kazanacak ve bu daha uzun vadede kontrol sağlamanın önemli bir parçası olacak. Sürü bağışıklığına ulaşmak için yaklaşık yüzde 60 gibi bir orana ihtiyaç var.

Tartışma o zamandan bu yana bakanların peşini bırakmıyor. Yalnızca çarşamba günü Michael Gove, parlamenterlere şöyle seslendi:

(Sürü bağışıklığı) hiçbir zaman hükümetin politikası olmadı. Bu, belirli bir dizi kural takip edildiğinde ulaşılan, epidemiyologların ve diğerlerinin hastalığın gelişimindeki belirli bir aşamayı tanımlamak için kullandığı bir terim. Ama hükümet politikası değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sir David, hükümetin stratejisinin ne olduğuna dair önemli kriterin, tecrit hafifletilmeye başladığında virüsün temel üreme oranı (her virüs mağdurunun virüsü bulaştırdığı kişi sayısı) olacağını söyledi.

Birden az olan her oran, virüsün gerilediği anlamına geliyor. David King bu oranın şu anda "0,6 ile 0,95 arasında" olduğunu ama ikinci dalgayı önlemek için "0,6'dan çok daha düşük" olması gerektiğini öne sürdü.

En önemli önlemin "NHS'in kapasitesini aşacak ikinci bir enfeksiyon zirvesi" riskinin yaşanmamasını sağlamak olduğunun ifade edilmesinin ardından, 10 Numara önlemlerin yumuşatıldığını şiddetle reddetti.

Bu hafta dillendirilen ve atıfta bulunulan ifadenin ilk üç kelimesi eksik olsa da bu ifadeler iki hafta önce kriterler ilk oluşturulduğunda Dominic Raab tarafından telaffuz edilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU