DSÖ: Çin, Kovid-19'un ortaya çıkışı ile ilgili soruşturmaya katılmamızı istemedi

Çin'in DSÖ'yü soruşturmalardan uzak tutma kararı, ABD Ulusal İstihbarat Topluluğu'nun Kovid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvarda kaza sonucu ortaya çıkmış olabileceğine yönelik raporunun ardından geldi

Çin'in Vuhan kentindeki bir hastane / Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Çin Temsilcisi Dr. Gauden Galea, Pekin'in koronavirüsün ortaya çıkışı hakkındaki soruşturmaya DSÖ'nün katılımını reddettiğini açıkladı.

Sky News'e demeç veren Galea, DSÖ'nün soruşturmaya katılmak için defalarca talepte bulunduğunu dile getirdi.

Galea, "Bazı ulusal soruşturmaların olduğunu biliyoruz ancak bu aşamada hiçbirine davet edilmedik. Yakın zamanda bu konu hakkında bir brifing almayı ve olası işbirliğini tartışmayı umuyoruz" sözlerini kullandı.

Çin'in DSÖ'yü dışlamak için iyi bir nedeni olup olmadığı sorulan Galea, "Bizim açımızdan yok" yanıtını verdi. DSÖ temsilcisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"DSÖ, sağlık komisyonları ve hükümet yetkililerinden sürekli taleplerde bulunuyor. Virüsün kökeni bu konuda çok önemli. İnsan-hayvan ilişkisi son derece önemli ve üzerinde araştırma yapılması gerekiyor"

"Virüs laboratuvarda üretildi" iddiası

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugüne kadar salgın konusunda DSÖ ile ortak hareket eden Çin'in DSÖ'yü soruşturmalara dahil etmemesi, ABD Ulusal İstihbarat Topluluğu'nun koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan sızmış olabileceğine yönelik raporunun ardından geldi.

ABD Ulusal İstihbarat Topluluğu'ndan dün yapılan açıklamada, "(İstihbarat Topluluğu) Salgının enfekte hayvanlarla temas yoluyla mı yoksa Vuhan'daki bir laboratuvarda kaza sonucu mu ortaya çıktığıyla ilgili istihbaratlar titizlikle incelemeye devam edecek" ifadelerine yer verildi.

Trump: da aynı iddiayı gündeme getirdi

ABD Başkanı Donald Trump ise, yeni tip koronavirüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıkladı.

Kovid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olduğu iddialarına ilişkin Trump'a, "Vuhan Viroloje Enstitüsünün virüsün kaynağı olduğuna dair size yüksek derecede güven veren bir kanıt gördünüz mü?" şeklindeki soruya, "Evet gördüm" diye yanıt verdi.

Gazetecilerin bu konudaki sorularında ısrar etmesi üzerine Trump, "Çin bunu kasıtlı olarak ya da yanlışlıkla yapmış olursa olsun araştırmacılarımız bu konuda çalışıyor. Size şu anda daha fazlasını söyleyemem" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU