Belarus’ta yüzlerce Yahudi’ye ait toplu mezar bulundu

Kafataslarındaki delik izleri, kurbanların başlarının arkasından sıkılan tek kurşunla infaz edildiğini gösteriyor

Belarus’ta yüzlerce Yahudi’ye ait toplu mezar bulundu / Fotoğraf: Sergei Gapon/AFP 

Belarus’un Polonya sınırındaki Brest kentinde İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen yüzlerce Yahudi’ye ait toplu mezar bulundu.

Onlarca yıl sonra gün yüzüne çıkan mezar, geçen ay bir apartman inşaatı için başlatılan temel atma çalışmaları sırasında tesadüfen keşfedildi.

Nazi işgali sırasında Yahudilere ait bir getto olduğu belirtilen bölgede bulunan kemikleri çıkarmak için askeri birliklerden yardım alındı. Yüzlerine beyaz maske takan ve kemikleri toplamak için eldiven giyen askerler tüm alanı küreklerle dikkatlice kazdı.

Araştırma ekibinin başında bulunan Dmitry Kaminsky, mezardan şimdiye kadar 730 cesede ait kalıntı çıkardıklarını belirtirken, buraya toplamda kaç kişinin gömülmüş olabileceğini bilmediğini söyledi.

Kaminsky, “Daha fazla cesedin yolun altında kalmış olması mümkün. Asfaltı kesip açmak zorundayız. Bunu ancak o zaman öğrenebileceğiz” dedi.

Bazı kafataslarının arkasında kurşun delikleri gördüklerini kaydeden Kaminsky, bu nedenle kurbanların başlarına sıkılan tek kurşunla infaz edilmiş olabileceğini ifade etti.

Öte yandan çalışmalar sırasında toprak altından hiç bozulmamış deri ayakkabı gibi eşyalar da çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölge yetkilileri, buldukları ceset kalıntılarını şehrin kuzeyinde bir mezarlığa törenle defnetmeyi planladıklarını bildirdi.

Bölgedeki kültür görevlilerinden Alla Kondak, “Burada daha fazla toplu mezar olmadığından emin olmak istiyoruz” dedi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilen eski Sovyet ülkesi Belarus’ta on binlerce Yahudi Naziler tarafından öldürülmüştü.

Savaştan önce Polonya’nın bir parçası olan şehirde toplu mezarın bulunduğu alan, Aralık 1941’den Ekim 1942’ye kadar Nazilerin Yahudileri ve bazen de şehirde yaşayan diğer azınlıkları tecrit etmek için kurduğu eski gettolardan birinde yer alıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU