Bağdat’ta aileler lüks restoranları doldurdu… Gece hayatı yeniden hareketli

İran-Amerikan çatışmasının sonuçları konusunda yaşanan kaygı, Irak’ın başkentindeki vatandaşların ruh halini etkiliyor

Iraklı bir aile Bağdat’taki lüks restoranda (Fotoğraf: Reuters)

Bağdat, güven, istikrar ve ekonomik iyileşmenin ışığında yavaş yavaş “gerilimsiz” bir kente dönüşüyor. Irak’ın başkentindeki vatandaşlar da durumun farkında.

Bağdat halkı, eski Başbakan Nuri el Maliki Hükümeti ile ABD Ordusu arasında 2006’dan beri devam eden mezhep çatışmalarını sonlandıran güvenlik anlaşmasının 2008-2011 yılları arasında yarattığı atmosferi hatırlıyor. 

Ancak 2011 yılında ABD’nin Maliki yönetimindeki Irak’tan çekilmesiyle ortaya çıkan güvenlik zaafı, birçok bölgenin IŞİD tarafından ele geçirilmesiyle 2014’te zirveye ulaştı.

IŞİD tarafından ele geçirilen bölgelerin kazanılması için başlatılan operasyonlar yaklaşık üç yıl sürdü. Binlerce askerin ve sivilin ölümüne neden olan savaşın psikolojik etkilerinin ortadan kalkması ise tam 1 yıl sürdü.

Irak’ın başkenti Bağdat eski Başbakan Haydar İbadi döneminde “yeniden canlanma” evresine girdi. Bu süreç, Bağdat’ı savaş kalıntılarından kurtaracağını açıklayan Adil Abdulmehdi’nin başbakanlık görevine gelmesiyle zirvesini yaşadı.

Abdulmehdi, 2003 yılından itibaren dönemin hükümeti ve ABD Ordusu tarafından inşa edilen beton blokların kaldırılması operasyonunu bizzat yönetti.

Irak'ın başkentinde bulunan beton bloklar, halkta tedirginlik yaratmasına ek olarak, trafiğin engellenmesinde de büyük rol oynamıştır.

Bağdatlılar için sabah işe gidip akşam eve dönmek büyük bir sıkıntı haline gelmişti. Birçok vatandaş şehir içinde bir yerden bir yere gitme konusunda çekingen davranıyordu.

Abdulmehdi, içerisinde Londra ve Washington Büyükelçilikleri, diplomasi merkezleri, devlet daireleri ve bakanlıkların bulunduğu Yeşil Bölge’nin bir kısmını halka açtı.

2003 yılından beri Bağdatlıların güvenlik güçleri onayı olmadan Yeşil Bölge’ye girmesi yasaktı. Bugünse günün belli saatlerinde istedikleri şekilde girip çıkabiliyorlar. 

Birkaç hafta içinde ise bu kampanya Yeşil Bölge’nin duvarlarını aşarak diğer bölgelerdeki hükümet binalarının halka açılmasını da beraberinde getirdi. Trafikte kalabalığa neden olan kontrol bölgeleri de kaldırıldı.

Bu hamle, yıllardır değişiklik bekleyen Bağdat’ın havasına da yansıdı. 

Lüks restoranlar ve mekanlar peş peşe açıldı. Aileler, alışveriş ve eğlence mekanlarını doldurur hale geldi.

Dünya markalarının farklı ürünlerini sunan mağazalara gelen Iraklılar, modern ev eşyalarına yoğun ilgi gösteriyor.

Bağdat’taki gece hayatı da normale dönmüş durumda. Sabah saatlerine kadar açık olan restoran ve barlar büyük ilgi görüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/9991

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU