Şamima Begüm’ün yüzünü hedef tahtası yaptılar

Begüm’ün avukatı ölüm tehditleri aldıklarını söylerken, yüzünün atış poligonunda hedef tahtası yapılması kaygı yarattı

Şamima Begüm’ün yüzünü İngiltere'de hedef tahtası yaptılar

İngiltere’nin Merseyside Metropolitan Kontluğu’ndaki bir atış poligonu, IŞİD gelini Şamima Begüm’ün yüzünü hedef tahtası yaptı.

Ultimate Airsoft Range adlı poligonun sosyal medya hesabından duyurulan ve “gamsız eğlence” diye nitelendirilen uygulamaya sosyal medyada tepkiler yükselirken, bazılarının paylaşımları ise bundan keyif aldıklarını gösteriyor.

Uygulamayı destekleyen paylaşımlarda, “hainler”, “seçiminizi yapın” ve “O bir insan değil, bir canavar” gibi ifadeler kullanıldı.

 

 

Poligona gidenlerden biri de genç kadının yüzünün defalarca vurulmuş haldeki fotoğrafını BBC’de Victoria Derbyshire’ın yaptığı programa gönderdi.

 


Poligonun sözcülerinden biri konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

“Hedefler bazı fantastik tepkiler ve konuşmaların çıkmasına sebep olur, insanların gamsız bir şekilde eğlenmesini sağlar ve hepimizin içindeki çocuğu ortaya çıkarır. Hedefler her zaman kişisel fikirleri yansıtmaz ve biz terörizmi affetmek istemiyoruz. Begüm’ün verdiği röportajı izledikten sonra, kendisinin gösterdiği empati eksikliği sonucu biz de müşterilerimizin sözünü dinleyerek onu hedef yapmaya karar verdik.”

Poligonda ABD Başkanı Donald Trump, Margaret Thatcher, Usame bin Ladin ve Justin Bieber gibi isimlerin fotoğraflarının da hedef tahtalarının üzerinde yer aldığı belirtildi.

Öte yandan Britanya Müslüman Konseyi sözcülerinden biri, Begüm meselesinin ülkede şiddete teşvike sebep olabileceğini bildirdi.

Sözcü yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Müslümanlara ve özellikle Müslüman kadınlara karşı nefret ve şiddettin yaygın olduğu ve her geçen gün arttığı bir toplumda, insanların gerçek bir kişinin fotoğrafının küçük çocukların önünde hedef tahtası yapılmasını istemesi oldukça endişe verici.”  

Begüm’ün ailesinin avukatı Tasnime Akunjee de ölüm tehditleri aldığını açıkladı.  

Akunjee, ofisine gönderilen bir mektupta Begüm’ü temsil etmeyi bırakmaması halinde öldürüleceği tehdidinin yer aldığını söyledi.  

Mektupta şu ifadelerin yer aldığı bildirildi: 

“Eğer onu ülkeye geri getirirsen, en ağır şekilde cezalandırılacaksın ve sen bizim öldürdüğümüz ilk ya da son kişi olmayacaksın. Nerede yaşadığını biliyoruz ve eğer Begüm davasından vazgeçmezsen seni almaya geleceğiz.”

Olaya sosyal medya üzerinden tepki verenler arasında ise, gerçek kişilerin hedef tahtası yapılmaması gerektiği, uygulamanın Begüm ve ona benzer kişileri insanlıktan çıkartmak olduğu ve böyle bir şeyin kabul edilmez olduğu savunuldu. 
 


IŞİD’e katılmak için İngiltere’yi iki okul arkadaşıyla birlikte 2014’te terkeden Begüm, yaptıklarından pişman olmadığını ancak ülkesine geri dönmeyi istediğini söylemişti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamasının ardından, İngiltere İçişleri Bakanı Sajid David tarafından İngiltere vatandaşlığı alınan 19 yaşındaki Begüm’ün ülkeye girişi yasaklanmıştı.

Begüm halen Suriye’deki bir mülteci kampında yeni doğan bebeğiyle birlikte yaşamaya devam ediyor.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU