Videografik: Diğer ülkeleri açık ara geçen ABD bir milyon Kovid-19 vakasına nasıl ulaştı?

Dünya genelindeki tüm teyitli vakaların üçte biri ABD'de

Alex Woodward  -  Joe Dawson

 

ABD'deki teyitli koronavirüs vakalarının sayısı bir milyonu geçti. Böylece, dünya genelinde tüm vakaların üçte birinden fazlası ABD'de tespit edilmiş oldu.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre, dünya genelinde 219 bin kişi Kovid-19'la bağlantılı olarak hayatını yitirirken, ölümlerin 4'te birinden fazlası ABD'de gerçekleşti. The Independent'in yayımladığı grafikte, ABD'nin diğer ülkelerin oranlarını geride bırakarak 1 milyon vakayı nasıl aştığı görülüyor.

Salgının ABD'deki ilk tespitinden sonra, 4 aydan kısa bir sürede, salı günü bu korkunç merhaleye gelindi.

Bu süre zarfında, ABD'de Kovid-19'la bağlantılı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı, öncesiyle birlikte neredeyse 20 yıl süren Vietnam Savaşı'ndaki Amerikan kayıplarını aşarak yaklaşık 59 bine ulaştı.

ABD'de yaşayan 116 binden fazla kişiyse hastalığı atlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enfeksiyon sayısındaki dramatik artış, test kapasitesindeki kayda değer yetersizlikleri gidermek amacıyla ülke çapında yürütülen mücadele sonrasında gerçekleşti. Mart başında ABD'de tespit edilen toplam vaka sayısı 100'ün altındaydı. Ancak son birkaç haftadır, ülkedeki günlük ölüm sayıları bini aştı.

Donald Trump, milyonlarca Amerikalı'nın işsizlik yardımlarına başvurduğu ve ülke genelinde işletmelerin kapandığı bir ortamda gerileyen ekonomiyi yeniden canlandırmak için eyaletlere ve yerel hükümetlere faaliyetlerin tekrar başlaması yönünde baskı yaparken, Beyaz Saray yetkilileri test kapasitesinin artırılacağı sözünü verdi.

Yetkililer, Çin'in açıkladığı sayılara itiraz ederken, Başkan Trump da kendi yönetiminden gelen ısrarlı uyarılara karşın salgına duyarsız kaldığı yönündeki suçlamalar karşısında hedef şaşırtarak, Dünya Sağlık Örgütü'nü dünyanın bu toplum sağlığı krizine hazırlıksız yakalanmasına neden olan bir örtbasa izin vermekle itham etti.

ABD'de yaklaşık 6 milyon kişi virüs testine tabi tutulurken, federal kılavuz ilkeler çerçevesinde yeniden açılmaya hazırlanan eyaletlerden test kiti eksikliği ve kapasite yetersizliği haberleri geliyor.

Bazı eyaletler bu hafta işletmeler ve diğer hizmetlerin yeniden faaliyete geçirilmesini denemeye başlayacak. San Francisco Körfezi ve Louisiana'nın tamamı dahil bazı bölgelerdeyse virüsün toplumdaki yayılımına karşı evde kalma önlemleri genişletildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU