YSK Kocamaz'ın aday olamayacağına karar verdi

İYİ Parti'de Mersin krizi nasıl aşılacak? Kocamaz'ın oğlunun DP'den aday gösterilmesi de gündemde

Burhanettin Kocamaz ve Meral Akşener - Fotoğraf: AA (Arşiv)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Burhanettin Kocamaz’ın aday olamayacağına karar verdi.

Mersin İl Seçim Kurulu’nun aday olamayacağına ilişkin kararına Demokrat Parti’nin yaptığı itiraz YSK’nın gündemine geldi. YSK il seçim kurulunun kararını yerinde bularak DP’nin itirazını reddetti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, başvurusunun geç teslim edildiği gerekçesiyle İYİ Parti’den aday olamamış, daha sonra Demokrat Parti’den adaylık başvurusu yapılmıştı.

Kocamaz'ın adaylığına ilişkin İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunulmuş, yapılan itirazlar İl Seçim Kurulu’nca kabul edilip, Kocamaz’ın adı aday olarak YSK'ya gönderilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İYİ Parti’de Mersin için yeni Kocamaz formülü

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre Kocamaz adının Mersin için önemli olduğunu düşünen İYİ Parti'de Kocamaz’ın oğlu Mustafa Kocamaz'ın Demokrat Parti’den aday gösterilebileceği konuşuluyor.

İYİ Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, önerilen formüllerden biri, belediye başkan adaylığı reddedilen Kocamaz’ın bu kez belediye meclis üyesi olarak aday gösterilmesi. Bu formüle göre Demokrat Parti Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir aday gösterecek. Ancak kampanya Kocamaz üzerinden yürüyecek. Seçimin ardından Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluk sağlanırsa DP adayı istifa edecek, Kocamaz yeniden başkan olacak.

Ancak YSK kaynakları ve hukukçular bu formülün geçerliliği olmadığı görüşünde. Kocamaz’ın adaylığının reddine gerekçe olan Siyasi Partiler Kanunu’nun 40’ıncı maddesine dikkat çeken kaynaklar, adaylık sürecinde parti değiştirmeye engel olan düzenlemenin sadece belediye başkan adayını değil meclis üyesi de dahil tüm adayları kapsadığına dikkat çekiyor. Bu durumda Kocamaz’ın belediye meclis üyeliği adaylığının da reddedileceği ifade ediliyor.

Kocamaz’ın oğlu mu aday gösterilecek?

İYİ Parti’de konuşulan ikinci formül ise Kocamaz’ın işadamı olan oğlu Mustafa Kocamaz’ın aday gösterilmesi. Ancak bu formülün işlemesi için de hem Burhanettin Kocamaz ve oğlu Mustafa Kocamaz’ın buna “olur” vermesi hem de Demokrat Parti’nin bu öneriyi kabul etmesi gerekiyor. Edinilen bilgiye göre Burhanettin Kocamaz bu öneriye sıcak bakmadı ancak kesin karar henüz verilmedi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU