Mars’a ait yeni görüntülerde nehir izlerine rastlandı

Keşif Mars’ın bir zamanlar daha sıcak ve daha nemli olduğunu gösteriyor

Liam James - The Independent

 

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın Mars Express adlı uydusunun çektiği görüntülerde gezegenin yüzeyinde çok eskiden kalma bir nehirler ağı izine rastlandı.

Mars’ta da tıpkı Dünya üzerinde olduğu gibi suların aşındırma gücüne bağlı olarak zeminde çukurlar oluşturduğu ve vadileri meydana getirdi bildirildi.  

Bilim insanlarının henüz keşfedemedikleri şey ise bu suların nereden geldiği.

Mars’ın eski iklimine dair herhangi bir bilgi olmadığı için, bilim insanlarına göre bu sular yerin altından, yağışlardan, eriyen buzullardan veya bilinmeyen bir yerden gelmiş olabilir.   

Bugün Mars’ın yüzeyinde sıvı halde su bulunmasa da, son yıllarda kaydedilen ve bir zamanlar burada suyun olduğunu gösteren benzer pek çok görüntü, Mars ikliminin bir zamanlar daha sıcak ve daha nemli olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları gezegenin geçmiş atmosferine dair daha fazla soru işareti uyandıran her yeni keşifle aslında burada bir yaşamın olup olamayacağına dair cevaplar arıyor.

Önümüzdeki yıl ESA, Rusya’nın uzay programı Roscomos ile beraber ExoMars misyonunu gerçekleştirecek. Misyonun temel amacı ise “Mars’ta hiç hayat oldu mu sorusuna cevap aramak” olacak.   

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/news/science/

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU