Trump, ABD’de koronavirüs merkezleri haline gelen et tesislerinin kapanmaması için emir verdi

Sendika en az 6 bin 500 işçinin salgından doğrudan etkilendiğini belirterek kararı eleştirdi

Sektörün devleri, aralarında New York Times'ın da olduğu gazetelere ilan vererek zorlandıklarını açıklamıştı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump koronavirüs merkezleri haline geldiği iddiasıyla endişelere yol açan et işleme tesislerinin açık kalması için başkanlık emri yayımladı.

Savunma Üretim Yasası’nı (Defence Production Act) kullanan Trump, et üretimini "kritik" olarak nitelendirerek bu kararı aldı. Sendikalarsa işçilerin hayatının geri plana atıldığını ifade ederek tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 milyon 300 bin işçiyi temsil eden Birleşik Gıda ve Ticaret İşçileri Sendikası (UFCW) bu sektörde çalışan 20 mensubunun koronavirüs yüzünden öldüğünü belirtti. Sendikanın yaptığı tahminlere göre, yaklaşık 6 bin 500 işçi de ya hasta oldu, ya da çalışırken virüse maruz kaldı.

The Washington Post’un haberine göre de, yakın zamana kadar gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen işçiler, kendilerine koruyucu ekipman verilmediğini ve gerekli sosyal mesafenin sağlanmadığını ifade etti. İşçiler, ekipman verildiğinde de bunların haftalarca kullanılmasının beklendiğini belirtti. Bazıları, hastayken bile çalışmaya devam etmelerinin söylendiğini öne sürdü.

Diğer yandan et işleme endüstrisinin önde gelen şirketleri, ülkedeki pek çok gazeteye pazar günü ilan vererek zor durumda olduklarını ve yakında talebe karşılık veremeyeceklerini ifade etti.

Koronavirüs yüzünden 20’yi aşkın et işleme tesisinde üretim askıya alınmış durumda. Bunlardan ikisi, ülkenin en büyükleri. Diğer pek çok tesisteyse üretim salgın yüzünden yavaşladı.

Trump’ın kararı imzalamasından önce AP haber ajansına konuşan Beyaz Saray’daki üst düzey bir yetkili, süpermarketlerdeki etin yüzde 80 azalmasına neden olabilecek bu yavaşlamanın önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, işçilerin sağlığı için gereken önlemlerin alınacağını da öne sürdü.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, 1 milyon vaka sayısını aşan ABD’de yaklaşık 58 bin 500 kişinin ölüm sebebi koronavirüs olarak kaydedildi.

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU