Trump'ın tehlikeli önerisinin ardından ABD Gıda ve İlaç İdaresi, el dezenfektanlarının içilmemesi için caydırıcı görünmesini istedi

ABD Ulusal Zehir Veri Sistemi'ne yapılan çağrıların sayısı Mart ayında yüzde 79 arttı

(Pixabay)

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), el dezenfektan üreticilerinden, özellikle de çocukları göz önünde bulundurarak ürünlerin içilmeye karşı daha az çekici hale getirilmesini istedi.

FDA temsilcisi Dr. Stephen Hahn tarafından yapılan açıklamada, "El dezenfektanlarının özellikle de küçük çocuklar açısından insanlarda içilme isteği uyandırmayacak biçimde üretilmesi ve kazara ya da kasten içilmesini caydırmak için uygun şekilde etiketlenmesi önem taşıyor" ifadeleri yer aldı.

Dr. Hahn devamla, "El dezenfektanlarının Kovid-19'u tedavi ettiği kanıtlanmadı. Haricen kullanım için tasarlanan tüm diğer ürünler gibi bunların da yutulmaması, solunmaması veya damar yoluyla alınmaması gerekir" ifadelerini kullandı.

Söz konusu açıklama, Başkan Trump'ın Kovid-19 hastalarına dezenfektan enjekte etmenin vücudun virüsten "temizlenmesinde" işe yarayıp yaramayacağını sorguladığı haberlerinden sonra geldi.

Trump daha sonra öneriyle ilgili "kinaye yaptığını" iddia etmişti.

Trump, "Sizin gibi muhabirlere kinayeli bir soru soruyordum" demiş ve eklemişti:

Odadaki muhabirlere, dezenfektan vücut içinde olsaydı virüsü öldürürdü, eldeki virüsü de öldürüyor, böylece her şey çok daha iyi olurdu şeklinde kinayeli, çok kinayeli bir soru sorduğumda sadece neler olacağını görmek istedim. Bir muhabire yönelik kinayeli bir soru şeklindeydi.

Ancak Trump'ın sözleri, Lysol gibi şirketleri, yeni virüsü öldürmek amacıyla temizlik ürünlerinin içilmemesini rica eden kamuoyu duyuruları yapmaya sevk etti. Maryland ve New York dahil bazı bölgelerde dezenfektan ve çamaşır suyu içilmesiyle ilgili soru sormak isteyenlerin çağrılarının sayısında artış yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El dezenfektanı üreticileri ise ürünlerine tadı acılaştıran ve böylece sıvının içilmesine karşı caydırıcı bir işlev gören denatür alkol eklemeleri için teşvik edildi.

Koronavirüs pandemisinin yaşandığı son aylarda, Amerikalıların yeni virüsü öldürme metotlarından biri olarak güvendiği el dezenfektanlarına talep arttı.

Öte yandan dezenfektan sıvısına kasıtsız maruziyet vakalarında da artış yaşandı. FDA, Ulusal Zehir Veri Sistemi'ne Mart'ta gelen el dezenfektanı kaynaklı çağrıların 2019'a göre yüzde 79 arttığını açıkladı. Bu çağrıların büyük kısmını 5 yaş ve altı çocukların kazara bu sıvılara maruz kaldığı vakalar oluşturuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU