Kafatasına implant yoluyla enjekte edilen ilaçlar Parkinson ve kanser hastaları için umut kapısı olabilir

Bir hasta süreci, 'Sanki biri kafamın içine kızgınlıkla kalem sokuyor gibi’ diye tarif ediyor ancak tedavi süreci başladıktan sonra hasta acı hissetmiyor

Kafatasına implant yoluyla enjekte edilen ilaçlar Parkinson ve kanser hastaları için umut kapısı olabilir / Fotoğraf: Parkinson’s UK

Kafatası delinerek yerleştirilen implant yoluyla beyne enjekte edilen ilaçlar nörolojik hastalıkları, felç ve kanseri büyük ölçüde tedavi edebilir.

Vücudun doğal koruma mekanizması yüzünden çoğu ilaç normalde kan dolaşımıyla beyne ulaşamazken, bu çığır açan uygulamanın denemeleri Parkinson hastalarında olumlu sonuç veriyor.

Kafatasının yan tarafına yerleştirilen implant sistemi, Parkinson’s UK isimli yardım kuruluşunun finanse ettiği deneylerle Bristol araştırmacıları tarafından geliştirildi.

North Bristol Ulusal Sağlık Sistemi Vakfı’ndan (NHS) implantın mucidi Profesör Steven Gill şunları söyledi: 

“Bu yeni sistem Parkinson gibi nörolojik durumları tedavi etme kabiliyetimizde önemli bir atılım, çünkü hastalığın tedavisinde işe yarayabilecek birçok ilaç, doğal koruyucu bariyer yüzünden kan akışıyla beyne geçemiyor.”

Kulağın hemen arkasına yerleştirilen implant küçük bir delik şeklinde görünüyor. Her tedavi seansında, pompa sistemi sterilize edilerek deliğe vidalanıyor, ilaçlar beyin yüzeyi üzerinden geçen ince borular yardımıyla hedeflenen kısımlara iletiliyor.

İmplant yerleştirilen hastalardan Christine Proctor süreci, 'Sanki biri kafamın içine kızgınlıkla kalem sokuyor gibi’ diye tarif ediyor ancak tedavi süreci bir kez başladıktan sonra hasta acı hissetmiyor.

Hasta, bu yeni tedavinin şu ana kadar almış olduğu en büyük risklerden biri olduğunu belirtiyor.

Ancak Proctor, hastalığının ilerlemesini durdurma veya yavaşlatmada başka seçenek olmaması sebebiyle deneyde yer aldığının altını çiziyor.

Öte yandan, ilaçla beraber sinirlerin kuvvetlendiği yönünde ümit verici belirtiler olsa da ilacın geleceği belirsiz gözüküyor.

Bulgular, implant yoluyla ilaç tedavisinin Parkinson hastalarında orta ila geniş çapta iyileşmelere yol açtığını ancak Glial Hücre Türevi Nörotropik Faktör (GDNF) tedavisi gören hastalar ve plasebo verilen hastalar arasında çok az iyileşme olduğunu ortaya koydu.

Bu sonuç, iyileşmelerin ilaçtan bağımsız olarak, plasebo etkisine veya tedavinin başka bir faktörüne bağlı olabileceği anlamına geliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağımsız araştırmacılar ise GDNF sonuçlarından bağımsız olarak, implantın diğer beyin hastalıklarının tedavisi için de tamamen yeni bir yöntem olarak güvenle kullanılabileceğini ve böylelikle çok daha büyük bir etki bırakabileceğine dikkati çekiyor.

Çocuk ve erişkinlerde tedavi edilemeyen beyin tümörlerinde doğrudan etkili kemoterapi ilaçlarının üretilmesini amaçlayan ve beynin diğer bölgelerine zararı en aza indirecek bir sistem için ise denemeler hala devam ediyor.

İmplant deneyi çalışmalarında yer almayan King’s College London’dan Prof. Roger Morris ise konuyla ilgili şunları söyledi: 

“Beyin içinde uzun süreli ilaç salınımı için beyine sıvı enjektesi güvenli şekilde sağlanabilirse, inme ve kanser gibi beyin hastalıklarının yanısıra (zihinsel işlevlerde problemlere neden olan) nörodejeneratif hastalıklarla mücadele etmek için kullanılan ilaç yelpazesi büyük ölçüde genişleyecek.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.   

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU