Bir akademisyenin Fethullah Gülen'in kitabını bulundurmasının suç olmadığına karar vermek 3 yıl sürdü

KHK ile üniversiteden atılan "Barış Bildirisi" imzacısı Doç. Dr. Candan Badem hakkında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı

3 yıl önce KHK ile meslekten ihraç edilen Doç. Dr. Candan Badem, 6 dil bilen bir akademisyen

Tunceli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Candan Badem’in evinde 15 Temmuz 2016'da arama yapıldı.

Aramada Fethullah Gülen’e ait, toplatma kararı bulunan “Asrın Getirdiği Tereddütler” adlı kitap bulundu.

Badem hakkında FETÖ'ye üye olduğu iddiasıyla soruşturma açıldı.

Badem savunmasında el konulan kitabı bilimsel araştırmalarının bir parçası olarak bulundurduğunu açıkladı.

"Barış Bildirisi" imzacılarından olan Candan Badem, hakkındaki soruşturma sürerken, pek çok akademisyenle birlikte üniversitedeki görevinden atıldı. 

Savcı: Bylock'u yok, Bank Asya’da hesabı yok

Soruşturma yaklaşık 3 yıl sonra karara bağlandı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı Badem'in FETÖ ile ilişkisini tespit edemedi ve takipsizlik kararı verdi. 26 Şubat 2019 tarihli takipsizlik kararında şöyle denildi:

“Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen araştırma analiz raporu incelendiğinde, şüphelinin sosyal medya hesaplarında suç ve su unsuru niteliğinde paylaşımın olmadığı, FETÖ/PDY ile bağlantılı dernek ve şirketlerde kaydının bulunmadığı, Bylock kullanıcısı olmadığı, FETÖ/PDY tepe yönetimi ile irtibatının bulunmadığının anlaşıldığı, Şüphelinin FETÖ/PDY ile bağlantılı Asya Katılım Bankası’nda (Bank Asya) açılmış mevcut bir hesabının bulunmadığının anlaşıldığı…”

Avukatı: Kaybettiği 3 yılı kim geri verecek?

Badem hakkındaki ceza soruşturmasını takip eden avukat Hüseyin Aygün, takipsizlik kararıyla ilgili bugün şu tweeti attı:

“Evinde (bilimsel bir makalede eleştirdiği) Fethullah’ın kitabı bulunduğu için gözaltına alındı. 672 sayılı KHK ile mesleğinden çıkarıldı. Ve dün, Tunceli Cumhuriyet Savcılığı ‘takipsizlik kararı’ verdi…’ Doç. Candan Badem’in ve öğrencilerinin kaybettiği 3 yılı kim geri verecek?”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barış bildirisinden mahkumiyet, geri bırakıldı

Badem dün de İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde "Barış Akademisyenleri" bildirisine imza atmaktan bir kez daha hakim karşısına çıktı. 

Mahkeme akademisyen Badem hakkında 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti.

Karar oy çokluğuyla alındı. Hakimlerden biri Badem hakkında mahkumiyete yeter delil olmadığı gerekçesiyle oyunu beraatten yana kullandı.

Doç. Dr. Badem’in avukatı Mesut Badem, kararın oy çokluğuyla çıkmasının akademisyen davalarında bir ilk olabileceğini, temyiz sürecinde atıfta bulunabilecekleri karşı oy gerekçesi için gerekçeli kararın çıkmasını beklediklerini söyledi.

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU