Tokyo Olimpiyat Komitesi Başkanı: Pandemi sona ermezse olimpiyatlar bir kez daha ertelenmez, iptal edilir

Olimpiyatlar daha önce bir yıl süreyle ertelenmişti

Olimpiyatların bir kez ertelenmesinin yeterli olup olmayacağının tartışıldığı aktarıldı (Reuters)

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nın düzenlenmesinden sorumlu organizasyon komitesi başkanı salı günü yaptığı açıklamada, ertelenen olimpiyatların koronavirüs pandemisi eğer bir sonraki yıl kontrol altına alınamazsa iptal edileceğini söyledi. 

France24’ün haberine göre, pandemi halihazırda oyunların bir kez ertelenmesine neden oldu ve 23 Temmuz 2021’de başlamak üzere yeniden planlandı. Ancak organizasyon komitesi başkanı Yoshiro Mori, ikinci bir ertelemenin daha mümkün olmadığını söyledi. 

Japon Nikkan Sports gazetesine verdiği röportajda Mori, pandemi tehdidinin gelecek yıl da devam ettiği durumda olimpiyatların 2022’ye kadar ertelenip ertelenmeyeceği sorusuna kesin bir cevap verdi:

Hayır. Bu durumda iptal edilir.

Mori, koronavirüse karşı “görünmez bir düşmanla savaşarak” verilen mücadeleyle kıyaslayarak olimpiyatların daha önce sadece savaş zamanında iptal edildiğini söyledi. 

Eğer virüs başarılı biçimde kontrol altına alınırsa, olimpiyatları gelecek yaz sükut içinde gerçekleştireceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sporculardan ve spor komitelerinden gelen baskılar üzerine, Japon organizatörler ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) martta olimpiyatların bir yıl ertelenmesi üzerinde fikir birliğine varmıştı. Organizatörler ve Japon yetkililer, ertelenen olimpiyatların dünyanın koronavirüse karşı galip gelmesi açısından bir fırsat olabileceğini belirtmişti. Ancak bir yıllık ertelemenin de yeterli olup olmayacağına dair soru işaretlerinin mevcut olduğu belirtildi.

Japon Tabipleri Birliği Başkanı, salı günü aşı bulunmadığı takdirde olimpiyatları gelecek yıl düzenlemenin “fazlasıyla zor” olacağı konusunda uyarıda bulundu. 

Yoshitake Yokokura basın toplantısında gazetecilere, “Düzenlenmemesi gerektiğini söylemeyeceğim ancak bu fazlasıyla zor olacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan geçen hafta ülkenin koronavirüse verdiği tepkiyi eleştiren Japon bir tıbbi uzman da, olimpiyatların 2021’de gerçekleştirilebileceğine dair “çok karamsar” olduğunu söylemişti. 

 

Independent Türkçe, France24

DAHA FAZLA HABER OKU