Kasım Süleymani, Zarif'in Esad görüşmesinde neden olmadığını açıkladı: Koordinasyon eksikliği

Beşar Esad'ın Tahran ziyaretinden haberdar edilmediği gerekçesiyle istifa ettiği iddia edilen İran Dışişleri Bakanı Zarif'e, söz konusu görüşmeye katılan Kasım Süleymani'den destek geldi

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, istifa kararı alan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in İran lideri Ali Hamaney başta olmak üzere devletin en üst düzeyinde desteğe sahip olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait "sepahnews" adlı internet sitesinden Zarif'in istifasıyla ilgili açıklama yapan Süleymani, "Sayın Zarif, İran dış politikasının sorumlusudur. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görev süresi boyunca daima başta Devrim Rehberi (Hamaney) olmak üzere devletin en üst düzeyinde desteğe ve onaya sahip olmuştur." ifadelerini kullandı.

Süleymani, Zarif'in ulusal çıkarları korumak ve düşmanlarla mücadele konusunda gerekli adımları attığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zarif iki gün önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada görevine devam etmeyeceğini duyurmuş ama istifa kararının nedenini yazmamıştı. Öne çıkan görüşe göre, Esad’ın Tahran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yer almak bir yana bu ziyaretten haberdar edilmediği için tek taraflı olarak istifa ediyordu.

Dışişleri Bakanı’nın habersiz olduğu iki cumhurbaşkanının görüşmesinden haberdar olan önemli bir isim vardı. Kamuoyuna servis edilen fotoğraflarda Suriye Devlet Başkanı’nın hemen yanında görülen Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani.
 


Süleymani yaptığı açıklamada işte bu konuya da değindi. Zarif'in Esad’ın Tahran'da yaptığı görüşmelerde yer almamasının Cumhurbaşkanlığı Ofisi'ndeki koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını aktaran Süleymani, "Bu kanıtlar Sayın Zarif'in görüşmede yer almamasında bir kasıt olmadığını gösteriyor. Kendilerini İran'ın dışişlerinden sorumlu Bakanı olması nedeniyle ülkenin dış politikasının asıl yetkilisi olduğunu teyit etmeliyim." dedi.

Zarif’in istifa kararı henüz onaylanmadı

İran meclisinden yaklaşık 150 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani'ye Zarif'in istifasını kabul etmeme çağrısında bulundu. Zarif'in istifasına karşı olduğu belirtilen Ruhani de henüz Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmedi. 

Fars Haber Ajansı'na konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan bir diplomat, Zarif'in istifa kararının arkasında Cumhurbaşkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki koordinasyon eksikliği olduğunu ancak bakanın istifasını geri alma ihtimalinin yüksek olduğunu aktardı.

DAHA FAZLA HABER OKU