Dünyanın en büyük uçak üreticisi: Görülmemiş hızda nakit kaybediyoruz ve daha en kötü senaryoda değiliz

Reuters’ın haberine göre 135 bin kişiyi istihdam eden Fransa merkezli Airbus, çok sayıda çalışanı işten çıkarabilir. Kaynaklar, bu durumun yazın başlayabileceğini söylüyor

Fotoğraf: Reuters

En büyük rakibi Boeing’i geçerek 2019’da “dünyanın en büyük uçak üreticisi” unvanına erişen Airbus, koronavirüs salgını nedeniyle alarm veriyor. 

Reuters’ın edindiği bilgiye göre, CEO Guillaume Faury imzasıyla paylaşılan bigilendirme notunda şirketin benzeri görülmemiş hızda nakit kaybı yaşadığı ve üretimde üçte bir düşmenin henüz en kötü senaryoyu yansıtmadığı belirtildi. 

Devlet destekli ücretsiz izin ya da işten çıkarma programı kapsamında, merkezinin yer aldığı Fransa’da 3 bin kişiyi çıkarmayı planlayan Airbus’un açıklamasında “Ancak daha geniş kapsamlı önlemler almamız gerekebilir” ifadesi yer aldı. 

Reuters, Guillaume Faury’nun açıklamasında “Eğer şimdi aksiyon almazsak, Aribus’ın ayakta kalması gündemdeki konu olacak” dediğini duyurdu. 

Yeniden toparlanmanın nasıl ve ne hızda olacağını tahmin etmek için çok erken olduğunu söyleyen Faury, “sonunda hızlı toparlanılacak kısa ve derin kriz” ile “daha uzun sürecek, daha çok kayıp verilecek” senaryolarının ikisinde de normal talep seviyelerine 5-10 yılda ulaşılabileceğini söyledi. Analistlere göre ise havayolu şirketlerinin geri dönüşü 3-4 yıldan fazla sürmeyecek. 

 Faury, “Havacılık endüstrisi, yeni dünyaya çok daha zayıf ve savunmasız şekilde adapte olacak” yorumunu yaptı. 

“Tenkisat, 2007’deki kadar büyük olabilir” 

Sektörden ulaşılan kaynaklar yeni “yapılandırma planının”, 10 bin kişinin çıkarıldığı 2007 küresel kriz dönemine benzer olabileceğini ve yazın devreye sokulacağını söyledi. 

Kaynaklar ayrıca, Airbus’ın zor durumdaki sektörler için verilecek hükümet garantili krediler gibi konuları Avrupalı yönetimlerle görüştüğünü belirtti. 

135 bin kişiyi istihdam eden şirket, dar gövdeli uçak üretimini üçte bir oranında keseceğini ve ayda 40 uçağa düşüreceğini açıklamıştı. Geniş gövdeli uçak üretimindeki kesinti ise yüzde 42 oranında olacak. 

Faury, çalışanlarına daha önce gönderdiği bir mektupta “Sadece birkaç hafta içerisinde işlerimizin üçte birini kaybettik ve bu henüz, karşı karşıya kalabileceğimiz en kötü senaryo bile değil” demişti. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU