Psikologlar: Komplo teorilerine inananların 'suç işlemesi daha muhtemel’

Komplo teorilerine inananlar haksız yere mağazalarda ürün değiştirme, para iadesi veya dükkandan tazminat talep etme gibi yüz kızartıcı suçları daha fazla işliyor

Chiara Giordano – The Independent

Komplo teorilerine inanan insanların yüz kızartıcı suçlara karışma olasılığı daha fazla.

Kent ve Staffordshire üniversitelerindeki psikologların yaptığı yeni bir çalışmaya göre, komplo teorileri insanların antisosyal davranışlar benimsememesine sebep olabiliyor.

Araştırmanın ilk aşamasındaki bulgular, komplo teorilerine inananların haksız bir şekilde mağazada ürün değiştirme, para iadesi isteme veya tazminat talep etme gibi yüz kızartıcı suçları daha fazla işlediğini gösteriyor.

İkinci aşamada ise komplo teorilerine maruz kalmanın, insanları ileride gündelik yüz kızartıcı suçlara karışmaya yönlendirebileceği sonucuna varıldı.

Bulgularını British Journal of Social Psychology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlayan araştırmacılara göre, anomie denen ‘kuralsızlık’ ile suça eğilim bireyin doğrudan sosyal uyum veya ortak değerler eksikliği hissiyatıyla ilişkili.

Kent Üniversitesi Psikoloji Okulu'ndan Profesör Karen Douglas çalışmayla ilgili şunları söyledi:


“Araştırmamız, ilk kez bireyin günlük suça yönelik tutumunu belirlemede komplo teorilerinin rol oynayabileceğini gösteriyor. Komplo teorisine inananların etik dışı eylemlere daha yatkın olabildiğini ispatlıyor.”


Staffordshire Üniversitesi'nden Dr. Dan Jölley de konuyla ilgili şunları ekledi:

 


“Komplo teorilerine inanan insanların yüz kızartıcı suçları işlemelerinin daha muhtemel olduğu, teorilere maruz kalmanın ‘kuralsızlık’ hissini artırdığı ve bunun da kişileri ileride daha etik dışı hareketlere yönlendirebileceği düşünülüyor.”


Komplo teorileri daha önceki çalışmalarda önyargı, apolitiklik ve çevrede olup bitenlere karşı duyarsızlıkla ilişkilendirilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU