Trump'ın tehlikeli önerisinin ardından New York'taki dezenfektan kaynaklı vakalarda ani artış yaşandı

ABD başkanının çamaşır suyu kullanımına ilişkin yanlış tavsiyeleri geniş ölçüde kınandı

(Reuters)

New York; Donald Trump'ın dezenfektan enjekte etmenin koronavirüs hastalarının tedavisine yardımcı olabileceğine dair yanlış tavsiyesinin ardından, 18 saat içinde dezenfektan maruziyeti vakalarında ani bir artış görüldüğünü açıkladı.

Şehrin Zehir Kontrol Merkezi sözcüsü, New York Daily News'a yaptığı açıklamada merkezin perşembe akşamından cuma öğleden sonrasına kadar 30 vakayla uğraştığını söyledi. Bu sayı, merkezin geçen yıl aynı dönemde uğraştığı vaka sayısının iki katından fazla.

Bu artış,  Beyaz Saray'ın perşembe günü gerçekleşen olağanüstü basın toplantısının ardından geldi. Trump toplantıda, vücuda dezenfekten enjekte etmenin Kovid-19'u tedavi edebileceğine yönelik yanlış bir sav ortaya atmıştı.

Trump "Dezenfektanın bir dakika içinde, yalnızca bir dakika içinde virüsün üstesinden geldiğini görüyorum. Acaba dezenfektanları vücuda enjekte ederek veya neredeyse temizleyerek böyle bir şey yapmanın yolu var mı?  Çünkü görüyorsunuz virüs akciğerlere iniyor ve akciğerlerde büyük zarara yol açıyor" dedi.

Toplantının ardından Zehir Kontrol Merkezi şunları bildirdi: 9 olası Lysol (ABD'li bir dezenfektan markası) maruziyeti; çamaşır suyu bağlantılı 10 vaka ve genel ev temizlik ürünlerinden kaynaklı 11 vaka.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019'un aynı dönemi boyunca sadece 13 vaka görülmüştü.

Cuma günü Trump, hem video görüntülerinin hem de basın toplantısının yazılı kaydının aksini göstermesine rağmen, yorumlarının "kinayeli" olduğunu iddia etmişti.

Cuma günü bir başka koronavirüs yardım tasarısını da imzalayan Trump, "Ne olacağını görmek için gazetecilere kinayeli bir soru soruyordum" demişti.

Ancak uzmanlar Trump'ın tehlikeli önerilerini kınadı, ticari temizlik ürünü üreticileri de ürünleri içmemeleri için tüketicileri uyarmak durumunda kaldı.

Lysol ve Dettol'u üreten firmanın bağlı olduğu Reckitt Benckiser şirketi bir açıklama yayınlayarak, "Dezenfektan ürünlerimizin insan vücuduna hiçbir koşulda (enjeksiyon, yutma veya başka bir yolla) uygulanmaması gerektiğini açıkça belirtmeliyiz" dedi.

ABD Sağlık Dairesi Başkanlığı da bir tweet atarak, “LÜTFEN kendinize veya sevdiklerinize herhangi bir tedavi / ilaç uygulamadan önce daima sağlık uzmanınızla konuşun" hatırlatmasında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU