NASA: Antartika'dan New York'un yüz ölçümünün iki katı büyüklüğünde buz kütlesi kopacak

Kopacak buz kütlesinin bin 700 kilometrekare büyüklüğünde olacağı belirtiliyor

NASA, Antartika'dan kopacak buz kütlesi konusunda uyardı 

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Antarktika'dan bin 700 kilometrekare büyüklüğünde bir buz dağının kopacağını duyurdu.

 

 

NASA'dan gelen açıklamaya göre, yakın zaman içerisinde Brunt buz sahanlığından, ABD'nin New York kentinin iki katı büyüklüğünde bir buz dağının kopması bekleniyor.

Bilim insanları, kopması beklenen buz kitlesinin bu bölgenin izlenmeye başlandığı 1915’ten beri kopacak en büyük parça olduğunu belirtti. 

Bu kütlesinin 30 Ocak 1986'da ve 23 Ocak 2019'da çekilmiş uydu görüntülerinin karşılaştırmalı sonucuna göre, çatlakların da oldukça büyüdüğü açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA’dan gelen açıklamaya göre, kopacak buz parçasının bin 700 kilometrekarelik bir alan büyüklüğünde olduğu ve Amerikan Ulusal Buz Merkezi’nden şimdiye kadar izlenen en büyük beşinci buz kütlesi olduğu açıklandı.  

Bu gelişme İngiliz Antartik Araştırma İstasyonu Halley’de de endişelere neden oldu. Çünkü buzulların erimesi nedeniyle merkez, geçtiğimiz yıl iki kez kapanmış ve sonrasında yer değiştirerek, yeni bir yere kurulmuştu.  

Bilim insanları küresel ısınma nedeniyle Antartika’da buzulların hızla eriyeceğini belirtiyor. 

Araştırmalara göre, Antartika buzullarının erime oranı son 16 yıla yüzde 286 arttı.

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU