Eylemci iki öğretmen “Meydana giremezsiniz” kararı nedeniyle tutuklandı

KHK ile memuriyetten çıkarılan iki öğretmen hakkında 2 yıldır süren oturma ve imza toplama eylemleri nedeniyle önce “Meydana 100 metre yaklaşma" yasağı konuldu, meydana girince de tutuklama kararı verildi

Defalarca gözaltına alınan öğretmenler Selvi Polat ve Nursel Tanrıverdi hakkında ikinci kez tutuklama kararı alındı

Öğretmenler Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat 2017'de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) uyarınca memuriyetten çıkarıldılar.

KHK ile işlerini kaybeden iki öğretmen, işlerine geri dönme talebiyle 20 Şubat 2017’de eylem başlattı. Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda haftanın üç günü bir araya gelen iki isim "İşimizi geri istiyoruz" pankartı açarak oturma eylemi yaptı.

Meydana 200 metre yaklaşma yasağı

Meydana çıktıkları pek çok kez gözaltına alınan iki öğretmen, eylemlerinin 74. haftasında yine gözaltına alınıp adli kontrolle serbest bırakıldı. Bu kez iki öğretmen hakkında yeni bir kısıtlama kararı alındı.

Mahkeme kararında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 109/3-L maddesi gereği, “Hakkında kamu davası açılıp savunması alınıncaya kadar Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’na 200 metreden fazla yaklaşmaları yasaklanmıştır” deniyordu.

Kararda adli kontrol tedbirine uyulmaması halinde iki öğretmen hakkında tutuklama kararı verilebileceği uyarısı da yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tutuklandılar, yargılandılar, beraat ettiler

Yasağı tanımayacaklarını söyleyen iki öğretmen, 13 Ağustos 2018’de, Bakırköy’de basın açıklaması yapmak isteyince yine gözaltına alındılar. Bu kez hakimlikten yurtdışına çıkış yasağı ve imza verme şartıyla serbest bırakıldılar.

İki öğretmen sonraki hafta, 21 Ağustos 2018'de meydanda eylem yapmak isteyince bu kez tutuklandılar. İki hafta tutuklu kalan öğretmenler, "Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten" yargılandıkları davada, 14 Şubat 2019 günü beraat ettiler.

Bu kez 100 metre yasağı ve tutuklama

Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yapmak için 5 Şubat 2019 günü bir araya gelen iki öğretmen hakkında bu kez adli kontrol tedbiri ve meydana 100 metre yaklaşmama kararı verildi.

Nursel Tanrıverdi ile Selvi Polat 100 metre yasağına uymayarak dün Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’na girince bu kez gözaltının ardından tutuklanıp cezaevine gönderildiler.

Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği kararında iki ismin gösteri ve yürüyüş yasağına aykırı davrandıkları öne sürülerek, adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı öne sürüldü.

Hakim: Tutuklama kararı orantılı

Kararda iki sanığın "Haklarında verilen adli kontrol kararına rağmen aynı suçu işlemekte ısrarlı davrandıkları, ifadelerinde adli kontrol kararına uymadıklarını ve uymayacaklarını beyan ettikleri” öne sürülerek şöyle denildi:

“Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 05/02/2019 tarihli kararı ile verilen ‘Bakırköy Meydanı’na 100 metre yaklaşmamak’ şeklindeki adli kontrole uymamaları, bu tedbir sorgu sırasında yüzlerine karşı okunmuş ve sorgu zaptının hüküm kısmının 4. Bendinde adli kontrol hükmüne uyulmaması sonucu açıkça ihtar edilmiş ve sorgu zaptı da şüphelilerce imzalanmış olmasına rağmen, adli kontrol tedbirini ihlal ettikleri gözetilerek ve CMK 112. Maddesi hükmü de gözetilerek, atılı suçun alt ve üst sınırları itibariyle adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağı ve tutuklama tedbirinin orantılı olacağı dikkate alınarak, şüphelilerin CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince tutuklanmasına…”

DAHA FAZLA HABER OKU