Uzun saatler çalışan kadınların depresyon riski erkeklerden daha yüksek

Yeni araştırmanın bulguları: Ücretli işlerdeki uzun veya düzensiz çalışma saatleriyle, ücretsiz ev içi ve bakım işleri birleştiğinde kadınlar daha fazla gerginlik yaşıyor

Yeni bir çalışma, uzun saatler boyunca çalışan kadınların erkeklerden daha yüksek depresyon riski taşıdığını ortaya koydu.

University College London (UCL) ve Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar, haftada 55 saatten fazla çalışan kadınların, haftada standart 35 ila 40 saat çalışan kadınlardan daha fazla depresyon belirtileri gösterdiğini tespit etti.

20 binden fazla yetişkinin takip edildiği araştırmada, erkeklerin kadınlara kıyasla ücretli işlerde daha uzun saatler çalışma eğiliminde olduğu ve çocuk sahibi olmanın erkek ve kadınların çalışma şekillerini farklı etkilediği bulundu.

Anneler, çocuksuz kadınlara kıyasla daha az saat çalışma eğilimindeyken, babalar çocuksuz erkeklere göre daha fazla saat çalışma eğilimindeydi.

Çalışmanın başyazarı Gill Weston, depresyon ile uzun saatler çalışma arasındaki bağlantının kadınlarda daha güçlü çıkmasına şaşırdıklarını belirtti.

Weston şunları söyledi:

“Bu gözlemsel bir çalışma, bu yüzden kesin nedenleri belirleyemesek de, birçok kadının ev işçiliğini daha fazla üstlenmenin yükünü taşıdığını biliyoruz, bu da kapsamlı toplam çalışma saatleri, ek zaman baskısı ve ağır sorumluluklara yol açıyor. Ayrıca çoğunlukla hafta sonu çalışan kadınlar, daha yüksek depresyon düzeyleriyle bağlantılı düşük ücretli hizmet sektörlerinde yoğunlaşma eğilimindedir.”

Araştırmacılar, işyerinde uzun saatler çalışan kadınlara daha fazla destek verilmesi için çağrıda bulundu ve birçoğunun evde de önemli sıkıntılarla uğraştığına dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haftada 55 saatten uzun süre çalışan kadınlar, standart saatlerde çalışan kadınlara göre yüzde 7,3 oranında kendilerini değersiz ya da yetersiz hissetmek gibi depresif belirtiler taşıyor.

UCL'den Weston şunları söyledi:

“Cinsiyet rolleri araştırma sonuçlarımızın bazılarını açıklayabilir. Kadınlar ücretli işlerdeki uzun veya düzensiz çalışma saatlerini, ücretsiz ev içi ve bakım işleriyle birleştirdiklerinde daha büyük zaman baskısı ve sorumluluk gerginliği hissediyor. Metroseksüel erkeğin yükselişine rağmen, erkekler hala kadınlardan daha az ev işi ve çocuk bakımı yapıyor.”

Araştırmacı Weston ayrıca araştırma kapsamının dışında olsa da, erkeklerin kadınlardan daha çok para kazanma eğiliminde oldukları gerçeğinden bahsetti. Bu yüzden belki de erkekler uzun ve düzensiz saatleri zahmete değer görüyor. Weston şunları ekledi:

“İş stresi teorilerinden birine göre, bir çalışanın ortaya koyduğu çaba miktarları arasında bir dengesizlik durumunun oluşması, karşılığında aldıkları ödül ve destek yanında, strese yol açıyor. Gelecekteki çalışmalarda bu muhtemel açıklamaları keşfetmeyi umuyoruz.”

Araştırma haftasonu çalışmanın hem kadınlarda hem erkeklerde daha yüksek bir depresyon riskiyle bağlantılı olduğunu meydana çıkardı. Hafta sonunun tamamında ya da büyük çoğunluğunda çalışan kadınlar, sadece hafta içi çalışan kadınlardan ortalama yüzde 4,6 daha fazla depresif belirti yaşıyor.

British Medical Journal’a (BMJ) ait Journal of Epidemiology & Community Health adlı hakemli dergide yayınlanan çalışma, bu rakamın erkekler arasında yüzde 3,4 olduğunu buldu.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU