Amazon ormanlarında 10 tonluk ölü kambur balina bulundu

Brezilya’nın kuzeydoğusunda Atlantik Okyanusu kıyısındaki yağmur ormanlarında Cuma günü denizden 15 metre uzaklıkta ölü bir kambur balina fark edildi

Kambur balinanın neden öldüğü otopsi sonucunun ardından belli olacak.

Olay yiyecek arayan yırtıcı kuşların balinanın cansız bedeni üzerinde toplanmasıyla ortaya çıktı.

Amazon nehrinin ağzında yer alan Marajo adasında bulunan 11 metre uzunluğunda ve 10 ton ağırlığındaki yavru balinanın cansız bedeninden parça alınarak otopsiye gönderildi. 

Ölü balinayı inceleyen grupta yer alan Marajo’daki Bicho D’agua Enstitüsü denizcilik uzmanlarına göre yavru, cansız bedeninin bulunmasından birkaç gün önce öldü.

Bilim insanları balinanın yağmur ormanındaki nehrin kıyısına nasıl geldiğini ya da neden öldüğünü bilmiyor. Ancak yavrunun fırtınaya kapılarak annesinden ayrıldığı ve şiddetli akıntı ve dev dalgalar nedeniyle kıyıya vurduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Bazı uzmanlar ise bedeninde herhangi bir yara ya da darp izine rastlamadıkları kambur balinanın plastik yutması sebebiyle ölmüş olabileceğini belirtiyor. 

Kambur balinalara genellikle Ağustos ve Kasım ayları arasında Brezilya’nın Bahia sahilinin güneyinde rastlanıyor. Ancak bu balinalar, nadiren binlerce kilometre ilerleyerek kuzeye doğru, Amazon’un ağzına ulaşabiliyor. Bir diğer deyişle, kambur balinalar yaz aylarını genellikle güneydeki ılık kutup sularında geçirdiğinden bu mevsimde kuzeyde kambur balinalara nadiren rastlanıyor.  

Otopsisi tamamlanan kambur balinanın iskeleti, parçalara ayrılmış olsa da korunarak gelecekteki çalışmalar için Belem kentindeki doğa tarihi müzesine gönderilecek. 

DAHA FAZLA HABER OKU