Fransa’nın kırsal bölgelerinde kolsuz bebekler doğuyor

Vakalardaki artışa ilişkin bir açıklama yapılmaması nedeniyle bölgedeki anneler kızgın

Fransız Sağlık Bakanlığı Komitesi, Air bölgesinde bebeklerin kolsuz doğmasına sebep olan üst ekstremite kısalığı hastalığının neden arttığını masaya yatırmak üzere toplandı 

Fotoğraf: The Independent  

Adam Forrest – The Independent

Fransız Sağlık Bakanlığı Komitesi, ülkenin üç kırsal bölgesinde elleri ya da kolları olmadan doğan ondan fazla bebeğin durumunu tartışmak üzere bir araya geldi.

Komite bu konudaki ilk toplantısını ebeveynler ve sağlık dernekleri yeklilerinin de katılımıyla Paris’te gerçekleştirdi.

Üst ekstremite kısalığı olarak bilinen doğum kusurunda, hamilelik süresince bebeğin kolunun bir kısmı ya da tamamı tam olarak gelişmiyor.

REMERA araştırma grubunun ilk kez geçen yıl Fransız medyasında yer alan bulgularına göre, Ain kırsal bölgesinde 2009-2017 yılları arasında en az yedi bebek bu doğum kusuruyla dünyaya geldi.

France 24 kanalına konuşan REMERA’ya göre, nadir görülen bu doğum kusuru oranındaki belirgin artışa ilişkin bir açıklama yapılmaması nedeniyle bölgedeki anneler halen kızgın.

Ekim 2018’de Fransa Ulusal Sağlık Kurumu (Sante Publique France – SPF), Ain bölgesinde ve benzer vakalara rastladığı Morbihan ve yakınlarındaki Nantes bölgelerinde de üst ekstremite kısalığı vakalarının oranlarıyla ilgili bir inceleme başlatmıştı.

Morbihan’da 2011-2013 yılları arasında dört bebek, Nantes’de ise 2007-2008 döneminde üç bebek bu doğum kusuruyla doğdu. Ancak vakaların sebebi henüz tespit edilemedi.

Fransız Sağlık Bakanı Agnes Buzyn geçen yıl yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

 

“Bilmek istiyorum. Bence tüm Fransa bilmek istiyor. Çevresel bir faktör olabilir. Belki bu kadınların yediği, içtiği ya da teneffüs ettiği şeyden kaynaklanıyordur.”

 

Öte yandan Fransa Ulusal Sağlık Kurumu ile Ain’deki durumu ortaya çıkaran REMERA arasında istatistiklerle ilgili bir anlaşmazlık yaşanıyor. Fransa Ulusal Sağlık Kurumu, Ain’deki rakamların ulusal ortalamayı aşmadığını iddia ediyor. Ancak REMERA bu görüşe karşı çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

France 24’e konuşan REMERA’nın yöneticisi Emmanuelle Amar konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“Yıllar yıllar süren sessizliği örtbas etmek zorunda kaldılar. Burada incelenmesi gereken anormal bir olay olduğu konusunda onları yıllarca uyardık. Ama SPF bize asla cevap vermedi.”

 

Amar ayrıca, geçen haftaki komite toplantısına, bebeği bu hastalıktan mustarip annelerden biriyle birlikte katıldığını belirterek, “Ana tepki hayal kırıklığı yönünde. Bu kadınlar kızgın” dedi.

Fransa Sağlık Bakanlığı, komitenin bulgularını 30 Haziran’a kadar rapor etmesini bekliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU