Almanlar ABD’den çok Çin’e güveniyor

Trump’ın göreve gelmesi sonrası ABD-Almanya arasında esen soğuk rüzgarlar Washington yönetimine karşı güveni de zedeledi. Yeni bir ankete göre Almanların yüzde 42’si Çin’i ABD’den daha iyi bir ortak olarak görüyor

ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: Reuters 

Donald Trump’ın 2016’da başkan seçilmesinden sonra ABD-Almanya arasındaki ilişkilerin geldiği seyri özetleyen bir anket, Almanların Çin’e ABD’den daha çok güvendiğini ortaya koydu.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) yanlısı, kar amacı gütmeyen Atlantik-Brücke (Atlantik Köprüsü) kuruluşunun yaptığı ankete göre, Çin’i ABD’den daha güvenilir bir ortak olarak gören Almanların oranı yüzde 42’yi bulurken, bunun aksini düşünenler ise yüzde 23,1’de kaldı.

Ankete cevap veren Almanların büyük kısmı, ABD ile ülkeleri arasındaki ilişkilerin zayıf olduğuna inandıklarını söyledi. Katılımcıların yüzde 85’i iki ülke arasındaki ilişkiyi derecelendirirken “olumsuz” ya da “çok olumsuz” ifadelerini seçti. Katılanların yalnızca yüzde 10’u, aynı soruya “çok olumlu” ya da “oldukça olumlu” yanıtını verdi.

ABD ve Almanya’nın uluslararası ortaklık seviyesinin geldiği nokta hakkında ipucu veren anket için Kasım-Aralık döneminde 5 bin kişiyle görüşüldü.

ABD-Avrupa ilişkilerini destekleyen çalışmalarıyla tanınan Atlantik-Brücke kuruluşunun Başkan Vekili Burkhard Schwenker, “ABD’deki büyük güven kaybı göz önüne alındığında, ABD ile ve ABD hakkında her zamankinden daha fazla konuşmamız gerekiyor” dedi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Atlantik-Brücke Yönetim Kurulu Üyesi ve düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nin kıdemli isimlerinden Michale Werz ise Almanlardan “Amerikan karşıtı duygular yüzünden Rusya ve Çin’deki otoriter sistemlerden yayılan tehlikeleri görmezden gelmemelerini” istedi.

Trump göreve geldiği günden bu yana Avrupa ile ilişkilerde kendisinden önceki ABD başkanlarına kıyasla tamamen farklı bir tutum izliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO için sunulan bütçe planlarını birçok kez memnuniyetsizle karşılayan Trump, Avrupa’daki ABD müttefiklerinden bu ortak savunma antlaşmasına daha fazla katkı sunmalarını istiyor.

Avrupalı bazı ortaklara karşı kavgacı bir üslup ve yaklaşım izlemeyi tercih eden Trump, kıtadaki müttefiklerine zaman zaman tehditler savururken, bazen de bu ülkelere yeni vergiler getiriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU