Yoksulluk sınırı 6 bin 609 liraya çıktı

Dört kişilik bir ailenin temel ihtiyaçlarını açıklayan yoksulluk sınırı Şubat 2019'da 6 bin 609 lira oldu. Bu tutar, bir yıl önce 5 bin 330 liraydı

Fotoğraf: Unsplash/Ozan Şafak 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) Şubat 2019 için açıkladığı verilere göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 29 lira. Bu tutar, Şubat 2018'de bin 637 liraydı. Bu durumda bir yıllık değişim yüzde 23,95 seviyesinde gerçekleşti. 

Gıdanın yanı sıra giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen 'yoksulluk sınırı' ise 6 bin 609 lira. Bu tutar, aralıkta 6 bin 322 lira, ocakta ise 6 bin 542 liraydı. 

Türk-İş’in raporunda “İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı son bir ayda 66 lira artarken geçen yıla göre ek harcama gereği bin 278 lira oldu” ifadesi yer aldı. 

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti tutarı aylık net 2 bin 478 lira oldu. 

Türk-İş’in verilerine göre mutfağın enflasyonu aylık yüzde 1 artarken son 12 ayda yüzde 23,97 yükseldi. 

Son bir ayda mutfak harcaması 20 lira artış gösterirken, yılın ilk iki ayı itibariyle mutfağa gelen ek gıda harcaması tutarı 88 lira oldu. Geçen yılın aynı ayına göre artış 392 liraya ulaştı. -

Türk-İş’e göre ücretli çalışanlar ile dar ve sabit gelirli kesimlerin aylık harcamaları içinde önemli ağırlığı olan gıdadaki fiyat artışları satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. 

“Özellikle sebzede görülen fiyat artışları “tanzim satışları” ile dengelenmek istenmesine rağmen kalıcı duruma henüz gelmedi” denilen raporda “Çoğu markette sürdürülen ‘enflasyonla topyekûn mücadele’ kampanyasının olumlu etkisi ise başlangıçtaki olumlu etkisini yitirmeye başladı” ifadesi kullanıldı. 

DAHA FAZLA HABER OKU