"Sigara haram mı" tartışması kaldığı yerden devam ediyor

Diyanet İşleri Ali Erbaş, sigaranın haram olduğu yönündeki görüşünü gittiği programlarda dile getirmeyi sürdürüyor. Erbaş'ın fetvasına İslam hukuku profesörü Hayrettin Karaman da destek verdi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş geçtiğimiz ay sigaranın haram olduğu yönünde bir fetva vererek sigara içen Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin artık hac ve umre organizasyonlarında görev almamasına karar vermişti. Erbaş, sigaranın haram olduğu yönündeki görüşlerini açıklamaya devam ederken ünlü İslam hukuku profesörü Hayrettin Karaman'dan Erbaş'a destek geldi.

Yeni Şafak'taki köşesinde "Sigara Haramdır" başlıklı bir yazı yazan Karaman, "Sigaranın hükmü için Kur’an’da 'Sigarayı haram kıldım' gibi bir cümle aramak bilgisizliktir. Kur’an-ı Kerim altı yüz sayfa civarındadır, ondan ve sünnet kaynağından çıkarılan/üretilen bilgi ve hükümler kütüphaneleri dolduracak kadar çoktur ve bu hükümlerin içinde haram, mekruh, mubah, mendub, vacib ve farz olanlar vardır" ifadelerini kullandı.

Karaman yazısında sigaranın sağlığa olan zararlarından da bahsetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erbaş "haram" fetvasını bu kez Erzincan'da verdi

Sigara tartışmasını alevlendiren, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın geçtiğimiz hafta Erzincan'da din görevlileri ile bir araya geldiği toplantıda söyledikleri oldu. Erbaş toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Dünyada ve ülkemizde yıllarca haram denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım.

Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Çünkü sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu ne büyük bir faciadır.”

Dünyaca ünlü din adamı da "haram" diyor 
 


Sigara tartışmasına Mısırlı din adamı, Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi de katıldı.

Uzun bir açıklama yapan Karadavi, "Sigara ve benzeri maddelerde zararın olup olmadığını ispat etmek fıkıh ulemasının değil aksine tıp ve laboratuarcıların işidir" diyen Karadavi'nin açıklaması şöyle:

"Bu maddede zarar var mı, yok mu onlar mesuldür. Çünkü bu konuda alim ve bilirkişi onlardır. Tıp bilginleri ise bu konuda üzerlerine düşeni yaparak onun zararlarını, ciğer ve solunum başta olmak üzere genel olarak belirtmek suretiyle yerine getirmişlerdir.

Son zamanlarda sigaranın sebep olduğu akciğer kanseri de onun haram olduğunu haykırmaktadır. Hem artık bugün sigaranın zararlarını bilmeyen kimse yok gibi.

Kültürlü, kültürsüz herkes onun zararlı olduğunu bilmektedir, bunun için uzman doktorun ya da kimyevi tahlilcinin (laborant) isbatına neredeyse gerek yoktur. Hemen olan bir zararla, zamanla olan zarar arasında bir fark yoktur, her ikisi de haramı gerektirir.

Bu yüzden kalbe hemen tesir edecek olan zehirle geç tesir edecek olan zehirin eşit seviyede haram oldukları şüphesizdir."

 

Ünlü ve Hatipoğlu "sigara haramdır" demedi

 

 

Kamuoyunda "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ve Gaziantep İslam Bilim ve ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu ise sigaranın haram olduğuna yönelik fetva vermeyen isimler arasında dikkat çekiyor.

Ünlü, "Ayette, hadiste açıkça bir nas, delil bulunmayan bir konuda da haram hükmü veremeyiz” derken Hatipoğlu ise "Sigaraya haram demem mümkün değil; haram demem için elimde bir malzeme olacak. Neye göre haram diyeyim" ifadelerini kullanmıştı.

DAHA FAZLA HABER OKU