Leaving Neverland Yönetmeni Dan Reed: Michael Jackson’ın küçük çocuklarla yaptığı şeyi netlikle ortaya koymalıyız

‘Popun Kralı’yla ilgili tartışmalara konu olan belgeselin yönetmeni Dan Reed, Michael Jackson’ın avukatlarından gelen tepkileri değerlendirdi

Wade Robson'ın Michael Jackson'la ilk tanıştığı an.

"Michael Jackson tanıdığım en nazik, en kibar insanlardan biriydi. Ve bana cinsel istismarda bulundu. Yedi sene boyunca.”

Bu sözler yakında yayınlanacak Leaving Neverland adlı belgeselde konuşan Wade Robson’a ait. Yönetmen Dan Reed imzalı yapımda James Safechuck ve Wade Robson, Michael Jackson tarafından uğradıklarını iddia ettikleri cinsel istismarı anlattı. Yapım öylesine üzücü ve insani ki, Popun Kralı’nın mirası artık aynı görünmeyecek.

Belli ki Neverland de bunu biliyor. Belgeseli hazırlayan HBO kanalına on sayfalık açık bir mektup gönderen Neverland avukatları, yapımı “utanç verici”, “sansasyonel” ve “tek taraflı” olarak niteledi. Mektupta, belgeselin yapım aşamasında “programın konusu olan kesinlikle yanlış iddialarla ilgili Neverland’ın görüşlerini ve yanıtlarını almak için hiçbir bağlantıya geçilmediği” belirtildi. Avukatların belgeselin yayınlanmasını durdurma girişimleri sonuçsuz kaldı. Leaving Neverland gelecek hafta art arda iki gece Channel 4’te yayınlanacak.

Öte yandan 20 yıldır terörizm, Hristiyanlık, 11 Eylül terör saldırıları ve doğal felaketler gibi konularda belgesel çeken yönetmen Dan Reed, mektupla ilgili şunları söyledi:

“Bu tacize uğramış çocuklarla ilgili. 1988’de Paris’te bir otel odasında James ve Jackson arasında neler olduğuyla ilgili Jackson mülkünün diyecek neyi vardı? Hiçbir şey. Orada değildiler.”

Reed, belgeselin “Michael Jackson’dan çıkar sağlamayı” amaçladığı yönündeki iddialara şu yanıtı verdi:

“Tabii ki bu tamamen parayla ilgili. Bu Neverland’in parasıyla ilgili. Geçen yıl 400 milyon dolar (yaklaşık 2 milyar 163 milyon TL) kazandırdı ve ana varlığını korumaya çalışıyor. Kimseyi suçlamıyorum ama bence soru şu: Aile ne kadarını biliyordu? Ne zaman öğrendiler? Jackson’ın evindeki bir sürü insanın bir şeyler gördüğü açık. Kayıtlarda buna şahitlikte bulunuyorlar. Mahkemede kanıt sunuyorlar. Ama Jackson topluluğundan duyduğum tek ses, Michael Jackson tarafından tecavüze uğramış çocuklara öfke kusan Neverland. Bence bu utanç verici.”

Yönetmen Reed belgeselde yalnızca Wade Robson, James Safechuck ve ailelerine yer veriyor. Üç saat on dakikalık süre boyunca yönetmen hikayelerini istedikleri kadar detaylı bir şekilde anlatmalarına olanak tanıyor.

Wade Robson, Michael Jackson’la ilk kez beş yaşındayken tanıştı. Jackson’ı saplantı haline getirmişti. Memleketi Avustralya’daki yerel bir alışveriş merkezinde bir dans yarışmasını kazandı. İlk ödül Michael Jackson’la tanışmaktı. Ama Robson o kadar yetenekliydi ki sonunda kendini onunla sahnede dans ederken buldu. İki yıl sonra, annesinin birkaç stratejik telefon görüşmesinin ardından Robson Jackson’la şarkıcının ünlü Neverland Çiftliği’nde tekrar bir araya getirildi. Robson’a göre taciz işte o zaman başladı. Robson belgeselde tacizi ayrıntılı olarak anlattı.

James Safechuck ise Michael Jackson’la ilk tanıştığında on yaşındaydı. Jackson’la bir Pepsi reklamında oynayan Safechuck, Jackson’ın kendisine “Thriller” klibinde giydiği kırmızı ceketini ve yüzlerce dolar verdiğini anlattı. Ardından Jackson’ın kendisini yazın çıkacağı tura davet ettiğini belirten Safechuck, tacizin burada başladığını söyledi.

Bu detayları belgeselde vermekten yana bir endişe duymadığını belirten Reed şöyle devam etti:

“Uzun bir süre boyunca Michael Jackson, çocuklarla ilişkilerinin uyku zamanında sarılmak, pijama partisi gibi masum şeyler olduğu söyleyerek bu açıklamaların ardına saklandı. Jackson’ın küçük çocuklarla yaptığı şeyin seks olduğunu en ayrıntılı şekilde ve netlikle ortaya koymalıyız. Bu tam anlamıyla seksti. Belli belirsiz uygunsuz bir dokunuş ya da biraz fazla ileri giden bir öpücük ve bir sarılma değildi. Bu kasıtlı, düzenli bir seksti. İşte bu yüzden bu çok ayrıntılı açıklamalara ihtiyacımız vardı. İnsanlarda şüphe bırakmamak için.”

Neverland, HBO’ya 100 milyon dolarlık (530 milyon 783 bin) dava açmaya hazırlanıyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/features/

Independent Türkçe için çeviren Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU