Mississippi’deki basketbol maçında siyahi oyuncular protesto için diz üstüne çöktü

Mississippi Üniversitesi oyuncuları Ulusal Marş’ta ayağa kalkmayarak ırkçı yürüyüşü protesto etti

Mississippi Üniversitesi’nin Ole Miss adlı basketbol takımının sekiz oyuncusu ABD Ulusal Marşı okunurken  dizlerinin üzerine çökerek Konfederasyon yanlısı yürüyüşü protesto etti

Fotoğraf: Twitter 

Mississippi Üniversitesi’nin Ole Miss adlı basketbol takımının sekiz oyuncusu ABD Ulusal Marşı okunurken dizlerinin üzerine çökerek geçen hafta sonu aynı eyalette yapılan Konfederasyon (Amerikan İç Savaşı’nda köleliği savunan güney ordusu) yanlısı yürüyüşü protesto etti. Daha önce ırkçılık karşıtı bu protesto biçimi Amerikan Ulusal Basketbol Ligi’nde (NBA) görülmüş ve ABD Başkanı Donald Trump’ın öfkeli tweetlerinin hedefi olmuştu.

Ole Miss oyuncuları Cumartesi günü kendi evlerinde Georgia’ya karşı oynadıkları maçta, Ulusal Marş sırasında ayağa kalkmayıp dizlerinin üzerine çökerek protesto eyleminde bulundu. Aynı gün iki Konfederasyon yanlısı grup bir araya gelerek üniversitede yürüyüş yapmıştı.

Takımın en skorer oyuncusu Breein Tyree, kendisi ve takım arkadaşlarının Amerikan Ordusu’na saygısızlık etmek istemediğini söyledi ve maçtan sonra şu açıklamada bulundu:
 

“Bir arkadaşımızın dizlerinin üzerine çöktüğünü görünce onu yalnız bırakmak istemedik, planlı bir protesto değildi.”


Tyree, Twitter hesabından da şunları söyledi:
 

“Bu ülke için savaşan insanlara ve bizim için yaptıkları hiçbir şeye asla saygısızlık yapmak istemeyiz ama bugün kampüsümüzde gerçekleşen olumsuz şeylere karşı bir duruş göstermek zorundaydık.”


Confederate 901 ve Hiwaymen adlı grupların yürüyüşü Cumartesi günü karşıt gruplar tarafından da protesto edilmişti.

Maçtan önce Ole Miss’in atletik direktörü Ross Björk bu protestolarla ilgili takımda konuştuklarını belirterek şunları söyledi:
 

“Bu insanlar buraya nefret, ayrımcılık ve ırkçılık yaymaya gelmişler, biz bunları kampüsümüzde istemiyoruz. Protestonun ulusal marşımızla hiç ilgisi yok. Biz bu insanları burada istemiyoruz, bunun ötesinde hiçbir amacımız yok. Bizi oyun sırasında da protesto ettiler. Bu doğru değil çünkü benim bildiğim Ole Miss böyle bir yer değildir.”


Björk, oyuncularının tavrını da överek şöyle devam etti:
 

“Soyunma odasında bu konuyu konuştuk ve bunu destekledik çünkü bu insanları biz de burada istemiyoruz. Üniversite de onları istemiyor. Kentimiz onları istemiyor. Bunlar bu eyaletten insanlar değil. Buradan değiller. Dolayısıyla oyuncularımızın buna karşı ayağa kalkmış olması çok iyi bir şey.”


Daha önce kurumsal ırkçılık olarak adlandırılan tavırlara karşı Ulusal Amerikan Futbolu Ligi (NFL) yıldızı Colin Kaepernick öncülüğünde ulusal marş sırasında diz çökme eylemleri yapılmış, Trump buna karşı öfkeli tweetler atmıştı. ABD Başkanı kendisini protesto eden NFL oyuncularının ligden ihraç edilmesi çağrısında bulunmuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.


https://www.independent.co.uk/news/world/americas


Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU