Tarihçi Kemal Karpat son yolculuğuna uğurlandı

Üniversitedeki törene Erdoğan, Fatih Camii’ndeki törene Gül ve Davutoğlu katıldı

Prof. Kemal Karpat için İstanbul Üniversitesi'nde tören düzenlendi - Fotoğraf: AA

20 Şubat’ta ABD’nin Wisconsin eyaletinde hayatını kaybeden tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı.

96 yaşında hayatını kaybeden Karpat için önce İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü binasında ardından Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Üniversitesi’ndeki törene Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Bir süredir yeni parti kurma çalışmaları yaptıkları söylenen Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu ise üniversitedeki törene katılmazken Fatih Camii’ndeki törene katıldı. Erdoğan ise Fatih Camii’ndeki törene katılmadan partisinin Yozgat’taki mitingine gitti.
 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karpat için İstanbul Üniversite’sinde düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Karpat’ın eserlerinin hep Osmanlı üzerine olduğunu vurgulayan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Hem hayatının önemli bir bölümünü yurt dışında geçirmiş olmasının hem de geniş akademik birikiminin etkisiyle olsa gerek ülkemizin kadim tartışmalarına çok daha soğukkanlı, çok daha gerçekçi yaklaşabiliyordu. Her insan gibi Kemal Hocamız da hayatının çeşitli dönemlerinde kendine göre birtakım fikri tercihler yapmıştır. Bugün bize düşen, onu tercihlerinden dolayı asla yargılamak değil, ortaya koyduğu eserlerinin izinden giderek daha büyük akademik başarıların peşinde koşmaktır.”

Erdoğan, Gül ve Davutoğlu’nun da olduğu camideki törene katılmadı

Karpat’ın cenazesi üniversitedeki törenin ardından Fatih Camii’ne götürüldü.
 


Erdoğan'ın katılmadığı törene 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu'nun yanında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Kemal Karpat'ın cenazesi öğle vakti kılınan namazın ardından Fatih Camii haziresine defnedildi.
 


Kemal Karpat kimdir? 

Prof. Dr. Kemal Karpat, Romanya'nın Dobruca bölgesinde 15 Şubat 1923'te dünyaya geldi.

Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden 1947'de alan Kemal Karpat, yüksek lisansını Washington Üniversitesi Siyasi Bilimler, doktorasını ise New York Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimler'de 1957'de tamamladı.

Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ndeki görevinin ardından, Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Columbia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı.

Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını ve The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları Kurumu'nun direktörlüklerini yürüten Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği'nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın da koordinatörlüğünü üstlendi.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ve TBMM Onur Ödülü gibi birçok ödül alan Karpat'ın tarih alanında çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU