CERN fizikçileri hastane dışında da kullanılabilecek ucuz ve basit solunum cihazı geliştirdi

Solunum cihazının, sınırlı kaynakları olan ve güç dağıtımının düzenli olmadığı yerlerde de kullanılacak şekilde tasarlandığı aktarıldı

Daha önce Tesla mühendisleri de solunum cihazı geliştirdiklerini açıklamıştı (AP)

İsviçre’de bulunan dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık hızlandırıcısına sahip Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nden (CERN) fizikçiler şu an deneyimlerini Kovid-19’la mücadele etmek için kullanıyor.

Bilim insanlarının, daha basit ve etkin hale getirdiği HEV (yüksek enerji fiziği topluluğu solunum cihazı) isimli solunum cihazı, Kovid-19 hastalarını destekleyecek şekilde hastanelere kurulup entegre edilebiliyor. 

Meaww’ın haberine göre, solunum cihazının, sınırlı kaynaklara sahip ve güç dağıtımının düzenli olmadığı alanlarda da kullanılabilecek şekilde tasarlandığı aktarıldı. Cihazın bu özelliğinin bataryalar, güneş panelleri ya da enerji üreticileriyle çalışmasını mümkün kıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibi cihazın ilk örneğini hazırladı ve üretime dair önerilen tasarım yayımlandı. Araştırma CERN’de Hadron çarpıştırıcısı üzerinde yapılandırılan 6 ölçüm araştırmasından biri olan LHCb deneyinde yer alan fizikçiler ve mühendisler tarafından başlatıldı. LHCb’nin Büyük Patlama’dan (Big Bang) sonra maddenin hayatta kalmasına olanak tanıyarak bugün içinde bulunduğumuz evrenin oluşmasına neden olan gerekçeleri keşfetmeyi amaçladığı aktarıldı. 

Öte yandan solunum cihazı projesiyse pek çok CERN servisi tarafından destekleniyor ve martta başlatılan “Kovid-19’a karşı CERN” girişiminin kapsamı içinde yer alıyor. CERN, Kovid-19 pandemisiyle mücadele için kurumun 18 bin kişilik güçlü küresel topluluğundan katkı ve destekleri belirlemek için bir görev gücü oluşturdu. 

Araştırma ekibi hazırladıkları çalışmada, “Kovid-19 pandemisiyle başa çıkabilmek için küresel tıp camiası şu anda tıbbi ekipmanlara dair ciddi bir yetersizlikle karşı karşıya. Bu özellikle de, Kovid-19 tedavisinin başlangıcında, yoğun bakım aşamasında ve epey uzun iyileşme sürecinde ihtiyaç duyulan solunum cihazları konusunda böyle. Şirketler üretimlerini artırdı, ancak mevcut tahminlere göre bu talebi karşılamak için yeterli olmayacak” ifadelerine yer verdi. 

Cihazın üretilmesindeki anlayış ucuz ve rahatlıkla bulunabilecek parçalara dayanıyor. 

Hastaneye entegre edilecek bir solunum cihazı tasarımı önerdik. HEV’in anlayışı tedarik etmesi kolay ve ucuz parçalara dayanıyor, harici bağlantılar ve çalışma modları açısından hastane standartlarıyla uyumlu ve en çok istenen çalışma modlarını destekliyor. Proje henüz tıbbi cihaz olarak onaylanmadı ve geliştirme aşamasında.

CERN’de cihazın ilk prototip aşamasının 27 Mart’ta gerçekleştirildiği aktarıldı. 

 

Independent Türkçe, Meaww

DAHA FAZLA HABER OKU