ABD’nin test kiti çalışması, laboratuvardaki "kirlenme" nedeniyle sekteye uğradı

CDC’nin kitleri hazırlarken kendi laboratuvar standartlarını ihlal ettiği belirtildi

Hatanın CDC'nin Atlanta'daki laboratuvarında yaşandığı bildirildi (AP)

ABD’de yeni koronavirüsle (Kovid-19) ilgili yeni test kiti geliştirmeye dair yürütülen bilimsel çalışmalar yaşanan bir aksaklık sebebiyle ertelendi.

Washington Post’un konuya hakim bilim insanlarına dayandırdığı haberine göre, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) koronavirüsü tespit etmek için hızlı bir şekilde test kiti üretememesine, Atlanta'daki merkezi laboratuvar kompleksinde meydana gelen bilimsel bir arızanın yol açtığı belirtildi.

Haberde Kovid-19 testleri için kullanılan kitleri bir araya getiren tesiste başvurulan uygulamaların yetersizliği nedeniyle test bileşenlerinden birinin “virüs bulaşması” sonucu kirlendiği ifade edildi.

Bu hadisenin büyük ihtimalle kimyasal karışımların sentetik koronavirüs materyalinin de tutulduğu laboratuvar ortamında kitlerde bir araya getirilmesinden kaynakladığı anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları ayrıca materyallerin mekansal yakınlığının genel kabul görmüş prosedürlerin dışında olduğunu ve virüs için yapılan testleri tehlikeye attığını söyledi.

Washington Post, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkililerinin vardığı sonucun da CDC’nin kitleri hazırlarken kendi laboratuvar standartlarını ihlal ettiğini gösterdiğini aktardı.

Bu gelişme, ilk kez testin zarar görmesinde kirlenmenin rolünü ve CDC'nin laboratuvar standartlarını karşılamadığını da doğrulamış oldu.

CDC testin tasarımında çalışan ekiple ilgili gazetenin röportaj talebini geri çevirirken, kurum sözcüsü Benjamin N. Haynes yaptığı yazılı açıklamada, test kitlerinin üretimine dair “kalite kontrol” sürecinde yetersizlik yaşandığını kabul etti.

Haynes, söz konusu çabaların “mevcut şartlar altında yeterli olmadığını” belirtti.

CDC ayrıca, test kitleriyle ilgili sorunların “tasarım, üretim ya da muhtemel bir kirlenmeden” kaynaklanmış olabileceğini kaydetti.

 

Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU