Papa çocuk tacizleri için “savunmacı, bilindik konuşmalar” yapmakla eleştirildi

"Dünyadaki Katolikler somut bir değişim için haykırırken, Papa bunun yerine hepsini daha önce duyduğumuz umursamaz vaatlerde bulunuyor"

Papa Francis Vatikan'da kilise görevlilerine konuşma yaparken

Fotoğraf: The Independent   

Zamira Rahim – The Independent

Katolik Kilisesi’ndeki cinsel taciz vakalarıyla mücadele etmek için Roma’da bir zirve düzenleyen Papa Francis, bilindik “umursamaz vaatlerde bulunmakla” eleştirildi.

Zirvenin pazar günkü kapanışında yaklaşık 200 üst düzey kilise görevlisinin önünde bir konuşma yapan Papa, Katolik Kilisesi’ndeki cinsel tacizlere karşı “topyekün bir mücadele” başlatma sözü verdi. Papa, bu suç “yeryüzünden silininceye kadar” saldırganlara “Tanrı’nın gazabı” ile karşı koyacaklarını vurguladı.

Konuşmasında bu suçların engellenmesi ve işleyenlerin cezalandırılması için kullanılan tüzüğün güçlendirileceğini belirten Papa Francis, rahiplerin pornografi edinmeleri için kilisenin halihazırda 14 olarak kabul ettiği reşit olma yaşını yükselteceklerini de ifade etti.

Ancak Papa’nın yarım saatten uzun bir süre boyunca, çocuklara yönelik cinsel tacizlerin çoğunun ailelerde yaşandığını gösteren istatistikler üzerine konuşması aktivistleri kızdırdı. Papa konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

“Bu nedenle, trajik bir biçimde neredeyse her yerde olan ve herkesi etkileyen evrensel bir sorunla karşı karşıyayız. Şu konuda net olmamız gerekiyor ki toplumlarımızı bir bütün olarak ciddi biçimde etkilese de, bu şeytani kötülük kilisede meydana geldiğinde bu onu daha az canavarca yapmıyor.”

Din adamlarının istismarlarını izleme örgütü bishopaccountability.org’dan Anne Barrett-Doyle, zirveyi çarpıcı bir hayal kırıklığı olarak niteledi. Barrett-Doyle şunları söyledi:  

“Dünyadaki Katolikler somut bir değişim için haykırırken, Papa bunun yerine hepsini daha önce duyduğumuz umursamaz vaatlerde bulunuyor. Papa’nın tacizin toplumun tüm kesimlerinde olduğu görüşünü yine rasyonelleştirmesi özellikle üzücü. Papa’nın cesur ve kararlı bir plan sunmasına ihtiyacımız var. Bunun yerine bize savunmacı, bilindik konuşmalar yapıyor.”

Taciz mağdurlarını savunan avukat grubu Ending Clergy Abuse’dan Peter Isely da Papa’nın konuşmasını yeterli bulmadığını söyledi. Isely, “Açıklamasında çocuklara yönelik seks suçlarını nasıl örtbas ettikleri gerçeğini kanıtlayan belgeleri yayımlamayla ilgili bir şey yoktu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şili’de geçen yıl çocuklara yönelik cinsel istismar eylemleriyle ilgili olarak tüm piskoposlar istifalarını sunmuş, Papa istifaların yedisini kabul etmiş ve piskoposlardan ikisini papazlıktan çıkarmıştı. Öte yandan ABD’nin Pensilvanya eyaletinde geçen yıl yayımlanan Büyük Jüri Raporu, eyaletteki rahiplerin son 70 yılda bin çocuğu taciz ettiğini ortaya koymuştu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU