Koronavirüsle mücadelede örnek gösterilen Gürcistan’da Paskalya zamanı: Binlerce kişi bir araya gelecek

Rusya ve Yunanistan’ın aksine, Gürcistan’daki Ortodoks Kilisesi etkinliklerden vazgeçmedi

Geleneklere sıkı sıkıya bağlı olan kilise, toplanma yasağını kale almıyor (AFP)

Henüz sadece 385 kayıtlı vakanın bulunduğu Gürcistan, bu pazar günü koronavirüsle mücadelede örnek gösterilen ülke statüsünü kaybedebilir çünkü Gürcü Ortodoks Kilisesi, Paskalya bayramında da hizmete devam edeceğini açıkladı.

Koronavirüs yüzünden üç kişinin öldüğü belirtilen ülkedeki salgının, Paskalya etkinlikleriyle birlikte kontrolden çıkmasından korkuluyor. Komünyon sırasında herkesin hala aynı kaşığı kullanması gibi pratikler de endişeleri büyütüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı ülkede güçlü olan kilise, Ortodoksların 19 Nisan'daki kutlamalarının iptal edilmesi için hiçbir sinyal vermezken, sağlık konusunda uzman kişiler bu işin sonunu iyi görmüyor. 

Evde kalma çağrılarına rağmen hala faaliyette olan kiliselerin bu kararla ilgili geri adım atması beklenmiyor. 

Üç kişiden fazla kişinin toplanmasının yasak olduğu ülkede, geçen pazar binlerce kişi Palmiye Pazarı etkinlikleri için kiliseleri doldurarak yasaları çiğnemişti fakat yetkililer bu konuda harekete geçmemişti.

Hafta başında Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia ve kilise sosyal mesafe kurallarına uyulması, polise izin verilmesi ve toplu mezarlık ziyaretinin iptali karşılığında Paskalya törenlerine izin verilmesi konusunda anlaştı.

Bu hafta içinde Gürcü basınına demeç veren Metropolit Gerasim şu ifadeleri kullandı:

Virüsün kilise tarafından yayılması mümkün değil. Biz insanlara zarar değil, şifa veriyoruz.

Gürcistan Gazetecilik Kaynak Merkezi proje yöneticisi Nina Kheladze’yse kilisenin desteğinin seçim öncesinde hükümet için önemli olduğunu vurguladı.

Gürcistan 29 Şubat'ta henüz ülkede üç teyitli vaka varken okulları kapatmıştı. Uzmanlar, Tiflis yönetimini hızlı bir şekilde eylem planı hazırlayarak uyguladığı için övüyor. Dünyaca ünlü Foreign Policy dergisi Gürcistan’ı Güney Kore, Tayvan, Kanada ve İzlanda’yla birlikte dünyaya koronavirüsle mücadele dersi verebilecek ülkeler arasında saydı.

Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU