Venezuelalı en az 100 askerin Kolombiya’ya kaçtığı iddia edildi

Guaido’nun, sınır kapılarında bekleyen Maduro yanlısı askerlere “bir sadiste herhangi bir itaat borçları” olmadığını söylemesinden sonra en az 100 askerin Kolombiya’ya kaçtığı iddia ediliyor

Fotoğraf: AA 

Zamira Rahim - The Independent

Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun başkanlıktan çekilmesi için baskı artarken, sınırlarda yaşanan hareketlilik de sürüyor.

CNN İspanyolca ve AFP’nin haberlerine göre, kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’nun güvenlik güçlerine yaptığı “Maduro’yu terk edin” çağrısından sonra 104 Venezuela askeri Kolombiya’ya kaçtı.

ABD’nin kendisine karşı yapılan darbenin bir parçası olduğunu iddia eden Maduro, ABD ve bölgesel müttefiklerinden 4 haftadır sınırlara yığılan insani yardımların ülkeye girmesine izin vermiyor. Maduro, Kolombiya, Brezilya ve Curacao adası sınırlarını kapatmıştı.

Guaidou ise kendisini tanımayan ve Maduro’ya sadık kalmaya devam eden sınır köprülerindeki Venezuela ordusuna 600 ton yiyecek ve tıbbi yardımın bekletildiği Kolombiya’nın Cucuta şehrinden şöyle bir çağrıda bulundu: 

“Milletin muhafızı olan sizlerden kaçının annesi hasta? Kaçınızın okul çağında yiyecek yemeği olmayan çocuğu var? Ülkesinin ihtiyacı olan insani yardımı reddetmekle övünen bir sadiste herhangi bir itaat borcunuz yok.”

Uluslararası topluma da “tüm seçenekleri açık tutma” çağrısında bulunan Guaido, sivilleri de sınır kapılarında toplanmaya çağırdı. Çağrının ardından Cumartesi günü Brezilya sınırı yakınlarında sivillerle Maduro yanlısı askerler arasında çıkan çatışmalarda iki kişi hayatını kaybetti, 300 kişi de yaralandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Olayın ardından Maduro, Kolombiya’yla diplomatik ilişkileri durdurduğunu açıkladı. Pazar günü de Brezilya, Venezuelalıların “özgürleşme çabalarına” destek olmaları için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Maduro’nun “sayılı günleri kaldığını” söylerken, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence bugün Kolombiya’da bölgesel liderlerle konuya ilişkin temaslarda bulunacak.      

Üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre görüşmelerde, Pence’in krize yönelik “somut adımlardan” bahsetmesi bekleniyor.  

Analistler çatışmalardan herhangi bir tarafın zaferle çıkamayacağını savunurken, insani yardım grupları da Guaido’nun bu yardımları siyasi bir silah olarak kullanmasını eleştiriyor.  

Öte yandan aralarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de olduğu uluslararası liderler iki tarafa da siyasi çatışmalar devam ederken şiddetten uzak durmaları çağrısında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Avcı

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU