Cambridge’li bilim insanları: Koronavirüs salgını 13 Eylül'le 7 Aralık arasında başladı

Araştırma ekibinden bir genetik uzmanı, “Bir cevap vermek için kendimi zorlarsam, ilk yayılmanın Vuhan’dansa güney Çin'de başlamasının daha muhtemel olduğunu söyleyebilirim” dedi

(Pixabay)

Cambridge Üniversitesi liderliğindeki bir araştırmaya göre, koronavirüsün neden olduğu ilk salgın, Eylül’de Vuhan'ın daha güneyinde başlamış olabilir.

Virüsün kökenini araştıran araştırmacılar, dünyanın dört bir yanından çok sayıda suşu analiz etti ve ilk salgının 13 Eylül ile 7 Aralık arasında meydana geldiğini hesapladı.

Cambridge Üniversitesi genetik uzmanı Peter Forster, virüsün başkalarına bulaşmadan önce birkaç ay boyunca bir yarasa, başka bir hayvan, hatta insanda kalmış olabileceğini söyledi ve ekledi:

Daha sonra, 13 Eylül ile 7 Aralık arasında insanlar arasında bulaşmaya ve yayılmaya başladı ve Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS) sunduğumuz ağı oluşturdu.

Bu ay PNAS’ta yayımlanan söz konusu çalışmada, ABD ve Avustralya'da örneklenen suşların çoğunun, genetik açıdan bir yarasa virüsüne Doğu Asya'daki hastalarda görülen suşlardan daha yakın olduğu gösterilmişti.

Ancak bu çalışma sadece Aralık sonlarında toplanan ilk 160 suşu incelemişti. Örneklemin küçük olması, araştırmacıların ilk salgının ne zaman ve nerede başladığını belirleme yeteneğini sınırlamıştı.

Henüz hakem onayından geçmeyen yeni çalışmada ise Forster ve çeşitli enstitülerden meslektaşları veritabanını, dünya çapında bilim insanları tarafından yayınlanan yüksek kaliteli bin bir genom dizisini içerecek şekilde genişletti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

South China Morning Post’un aktardığına göre ne kadar çok suş analiz edilirse, virüsün küresel yayılımının kaynağı o kadar kesin bir şekilde izlenebilir. Hatta mutasyonların hesaplanmasıyla yarasa virüsüne en yakın suşun bulaştığı ilk kişiye yaklaşılabilir.

Kovid-19’a neden olan Sars-Cov-2’nin yarasalardan kaynaklandığı biliniyor. Yeni koronavirüsün, 2013’te Güney Batı’daki Yunnan eyaletinde yarasa pisliklerinden izole edilen bir koronavirüsle yüzde 96 özdeş gen taşıdığı saptanmıştı. Ancak bazı bilim insanları, virüsün insanları enfekte edebilecek bir forma evrilmek için için yıllardır konak hayvanlarda veya insanlarda sessizce yayılmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Cambridge ekibine göre ilk salgın, zararsız suştan ölümcül patojene sıçramayı tamamlayan son birkaç mutasyonu içeren bir olay olabilir. Ekibin hala devam eden çalışmasının bu yüzden virüsün kökenine daha fazla ışık tutabileceği düşünülüyor.

Forster, “Bir cevap vermek için kendimi zorlarsam, ilk yayılmanın Vuhan’dansa güney Çin'de başlamasının daha muhtemel olduğunu söyleyebilirim” dedi ve ekledi:

Ama kanıt sadece daha fazla yarasanın ya da diğer muhtemel konakların, Çin hastanelerinde Eylül ve Aralık arasında saklanan doku örneklerinin analiziyle ortaya çıkabilir. Bu tür bir araştırma projesi, bulaşmanın nasıl gerçekleştiğini anlamamıza ve gelecekte benzer salgınları önlememize yardımcı olacaktır.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki koronavirüs vakası sayısı bugün itibarıyla 2 milyon 261 bin 425’e ulaştı. 154 bin 734 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, 579 bin 212 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, South China Morning Post, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU