Uçan arabalar dönemine doğru

Yakın gelecekte uçan araba ve taksilerle trafikten kaçmak mümkün olacak

Her geçen gün artan trafik hayatı zorlaştırıyor. 

Günlük yaşamda pek çok problemle uğraşan insan için, trafik sıkışıklığı günden güne büyüyen bir sorun.

Dünyanın en kalabalık ve trafiğin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan İstanbul’da bir şoförün, yılda ortalama 6,5 gün trafikte beklediği belirtiliyor. Dünyanın en büyük kentleri de aynı sorunla karşı karşıya.

Buna çözüm için ise dünyanın önde gelen teknoloji ve otomotiv firmaları harekete geçti. 

Karadan ulaşımın zor olduğu yerlerde kullanılacak uçan arabalar artık hayal olmanın ötesinde. Yani bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz o manzara hiç de uzak değil.

Yakın gelecekte hayatın bir parçası olması beklenen bu arabalardan bazıları ise şunlar:

BlackFly henüz test aşamasında

Kaliforniyalı Opener firmasının  ürettiği “BlackFly” denilen uçan arabalar henüz test aşamasında. 

Dünyanın ilk ultra hafif elektrikli sabit kanatlı “dikey kalkış ve iniş” ( VTOL)  uçağı olarak nitelendirilen BlackFly ile saatte yaklaşık 100 km hız yapabilmek mümkün. Şarjla çalışan uçan arabanın tek seferde 40 km’lik yol gideceği belirtiliyor. 

Bu araçları kullanabilmek için özel bir eğitim gerekiyor ama pilot lisansı şart değil. 

Şirket, aracı 2020’ye kadar kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyor. 

Ortalama bir SUV büyüklüğünde olan aracın fiyatının ise 33 bin dolar civarında olması bekleniyor. 

 

 

"Passenger Drone" tek düğme ile kalkıyor

Passenger Drone basit sürüş tekniğine sahip 16 rotorlu bir araç. 

Dokunmatik ekranla kontrol edilen araçta tek bir düğme ile kalkış yapılıyor. Aracın kaza yapmadan ve yol üzerinde bir şeye çarpmadan uçması için akıllı teknolojiden faydalanılıyor. 

Kullanıcılar rotalarını dokunmatik ekrandaki haritadan bulacak.

Üretici firma henüz fiyatı konusunda bir bilgi vermezken, aracın kullanım kolaylığı ve teknolojik özellikleri nedeniyle çok ucuz olması beklenmiyor.     

 

 

Aston Martin lüks arabalarını "Volante Vision" ile gökyüzüne çıkaracak

Uçan arabalar arasında lüks markaların modelleri de var. Bunlardan biri de Aston Martin’in “Volante Vision” adını verdiği uçan arabaları. 

VTOL teknolojisiyle çalışan araba, bu özelliği sayesinde dar alanlara bile rahatlıkla kalkış ve iniş yapabiliyor. Hibrit motora sahip araç, dizaynıyla son derece modern bir görünüme sahip. 

Toplam 3 yolcunun taşınabileceği Volante Vision için şirket, kentsel alanlardaki nüfus artışının devam etmesi nedeniyle böyle bir proje geliştirdiklerini belirtiyor. Böylece işlerine uzak kişiler bile rahatlıkla istedikleri yere gidebilecek.  

Bu araçların piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil ve fiyatının da firmanın lüks araç pazarındaki yeri gözetilirse pek ucuz olması beklenmiyor. Bu nedenle daha çok özel günler için kiralık olarak kullanılacağı düşünülüyor.

 

 

UBER de yakın zamanda taksilerini uçuracak

Uçan arabalar için şimdiden hazırlıklara başlayan firmalardan biri de uluslararası ulaşım ağına sahip, taksi hizmeti veren UBER. 

Firma gelecekte uçan taksilerle hizmet verebilmek için “Skyport” simli merkezler de tasarlıyor. Bu uçan taksileri kullanabilmek için de kullanıcıların bir akıllı telefon uygulamasına ihtiyaç var. “Uber Skyport” adlı uygulama ile dijital biniş, yani QR kodu okutuluyor ve işlem tamamlanmış oluyor.  

Pervaneli olan aracın bir helikopterden daha az ses çıkardığı belirtiliyor. Şarjlı uçan taksilerin tek seferde 160 km yol gitmesi bekleniyor. 240 km hız yapacak araçların, 2020’de test uçuşları yapması, 2023’te de göreve başlaması planlanıyor. 

 

 

Alman Lilium Aviation'ın uçan arabasının saatte 300 km hıza çıkması bekleniyor 

Alman havacılık firması Lilium Aviation da, Çinli bilişim firması Tencent  ile uçan araba projesi üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.

2017 yılında iki kişilik VTOL aracını Bavyera’daki özel bir havaalanında tanıtan Lilium, daha çok Uber gibi taksi hizmeti vermeyi düşünüyor. 

Bir pilotun uzaktan kumanda ile uçurduğu araç tek şarjla 60 dakikaya kadar uçabiliyor. 

Bu yıl içinde ilk insanlı uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen araç için firmanın şimdiye kadar 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptığı belirtildi. 

Proje tamamlandığında araçların saatte 300 km hızla yolculuk etmesi bekleniyor. 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU